fredag 24 juli 2020

Saltstänk och klippor! Tacksam!


Det blir mycket kustbilder på bloggen nu... Men det är ju här vi lever och bor på semestrarna sedan ett par år tillbaka!  Det har verkligen från första stund blivit vårt andra hem!  Så för mig är det helt naturligt att det blir många inlägg om kusten. Den som tycker att det blir tjatigt är fri att låta bli att läsa ;) 

Jag kan knappt fatta själv att jag är så oerhört frälst i hav, klippor och saltstänk... att jag så gärna vill vara här så mycket som möjligt.... jag som "inte älskar" att bada... jag som "inte älskar" att åka båt fort på det mäktiga havet... jag som aldrig skulle komma på tanken att köra båten själv... jag som inte ens vill paddla kajak...  


Hur kan jag tokgilla detta då? Tja... man måste ju inte vara i eller på havet för att tokgilla det. Så enkelt är det!  Att sitta på en saltstänkt klippa och blicka ut över havet. Det räcker långt! Jag är heller inget fan av att ligga på sandstränder (avskyr känslan av att ha sand innanför kläderna långt efteråt) utan varma släta klippor det är mer min melodi! 


Jag ska ärligt erkänna att första gången jag över huvud taget kom i kontakt med den underbara Bohuslänska västkusten var så sent som år 2010. (Mannen i mitt liv däremot,  har tillbringat barndomens alla sommarsemestrar på Västkusten) Jag var nästintill 40 år och familjen hade hyrt ett hus utanför Uddevalla en sommarvecka. 


Huset låg inte perfekt till vad gäller klipphäng och bad, och hade heller inget bra läge för restaurangbesök el dylikt så vi gjorde en hel del utflykter den veckan. Bland annat till Hamburgsund och Fjällbacka. 

Jag blev ganska snart förälskad i landskapet och de söta charmiga små kustbyarna. Någon dröm om havet har jag nog alltid haft, jag har länge, länge gillat sjöbodar och fyrar. Tyckt att ankare och andra båtaktiga detaljer är vackert... För att inte tala om släta stenar, så vackert... 


Jag och Mannen i mitt liv började drömma om ett hus vid havet. Som så många andra. Vi tyckte nog att just Bohuslän låg lite väl långt bort när vi har typ en timmes bilväg till Stockholms skärgård hemma... 

När vi drömde om det där huset vid havet så var det alltid höstbilder som kom upp i våra tankar. Vi gillar hösten väldigt mycket båda två, och det var faktiskt en höst som vi träffades och blixtsnabbt blev ett par. Oktober 1990... 


Första gången som jag besökte Smögen var sommaren 2015, då Mannen i mitt liv och jag gjorde en roadtrip här i Bohuslän. Besökte små charmiga kustbyar, bodde i Grebbestad och på Smögen, samt att det blev ett stopp även i Göteborg. 

När vi samma höst skulle fira våra 25 år tillsammans så bestämde vi oss för att ta en riktig långweekend på Smögen för att få uppleva hösten här nere. Det var nog faktiskt då vi blev sålda så där riktigt på riktigt! Det var i Bohuslän vi ville ha vårt hus vid havet! 


Vi återvände till Smögen sommaren därpå igen med några hotellnätter (vi har alltid bott på samma hotell här, innan vi köpte huset) och njöt av omgivningen. Drömde mer och mer om ett hus vid havet, en dröm som mer och mer blivit en plan... Att det var just på Smögen av alla charmiga kustbyar, var inte helt skrivet i sten, vi pratade om olika kriterier vi hade. Det skulle finnas en åretrunt öppen restaurang och butik på gångavstånd. 

Det var den hösten när vi en mörk oktoberkväll satt ute på Fjäderholmarna som Mannen i mitt liv faktiskt lovade mig att jag skulle få mitt hus vid havet... Och han höll vad han lovade. Redan sommaren därpå, 2017 så dök det för oss perfekta objektet upp, och efter en rafflande budgivning så hade vi köpt detta underbara hus bara en vecka efter visningen. Det hus som vi nu kallar vårt andra hem! Vårt "Wikers Bohus".  Tillträdet fick vi inte förrän i oktober samma år,  lagom till vår "årsdag" och vår bröllopsdag... hur romantiskt om man tänker efter...  Magiska Oktober...


Så fick ni lite bakgrundshistorik också, vare sig ni ville det eller inte ;)  Jag vet att det inte är en självklarhet för alla att kunna ha ett hus på en sådan här plats, och jag är oerhört tacksam över att ha den glädjen och lyckan! Jag tar det verkligen inte för givet! Jag måste nästan fortfarande nypa mig i armen emellanåt för att påminna mig om hur bra jag har det! 

Extra, extra tacksam är jag ju förstås över att vi har ett rymligt och praktiskt hus med alla bekvämligheter som vi har hemmavid (personligen fattar jag inte varför man VILL ha det opraktiskt och omständigt när man har semester och bor i stuga utan både el och rinnande vatten, men det är ju jag det... ;)  ) och att alla barn och barnbarn kan få plats att vara här samtidigt som oss! 


Alla barn och barnbarn har åkt hem nu, förresten. De sista lämnade oss igår och jag är tacksam över att vi fick till det med att vi var samlade alla tillsammans i ett par dagar i alla fall innan vi började "lösas upp". 

Nu har vi lite drygt två veckor kvar här ensamma jag och Mannen i mitt liv, och precis som att det är underbart mysigt att ha alla barnen och deras familjer samlade och det är liv och rörelse i huset, så är det också skönt att få lite "egentid" bara tillsammans med Mannen i mitt liv också. Det ena behöver liksom inte utesluta att man gillar det andra :) 
Maria

5 kommentarer:

 1. Förstår att du är nöjd, du beskriver det helt gudomligt. Finba bilder =D

  SvaraRadera
 2. Bohuskusten är helt underbar, så härliga bilder! Jag har ju varit i Heestrand hela somrarna och från och till året om, ända sedan jag var nyfödd. Tror inte att man riktigt fattat hur bra man har det:). Vi var ju några dagar i Skåne nu, Österlen och Falsterbo, och det var mysigt men vi insåg samtidigt att sandstränder och öppet hav inte är något för oss. Klippor och skärgård gillar vi mer:).
  Jag har varit lite kass på att kommentera det sista, jag har läst via mobilen och mina kommentarer "fastnar inte" när jag kommenterar via mobilen.
  Ha fortsatt fina dagar. Hälsa P
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Helt underbart har ni det! Jag kan bli avundsjuk på "era" klippor, älskar att "springa runt" på varma klipphällar men får nöja mig med det vi har och att vi har möjlighet att besöka klipporna :) Kul att få lite bakgrundsinfo! Det fina med din blogg är ju att man får se så många olika omgivningar tack vare att ni har hus på lite olika platser i vårt långa land, just nu mycket hav, med superfina bilder, toppen tycker jag och längtar lite extra till kusten! Vi har ju tagit lite kortare turer både till västkusten och östkusten, får bli så nu när inget är som vanligt i Coronatider. Ha det gott//Kram MariaG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vad roligt att du gillar och uppskattar :)
   Ja, nog är det annorlunda i år, minst sagt! Mysigt att ni vågat er på lite kortare turer i alla fall! :)
   Kram och fin lördagskväll till dig!
   /Maria

   Radera
 4. Roligt att få en liten uppdatering på storyn. Verkligen härlig berättelse att få ta del av!

  Kram Lena

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Lämna gärna en hälsning så hittar jag tillbaka till dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...