lördag 11 juli 2020

Att rulla med el-bil ner till VästkustenImorse prick klockan 7:04 rullade vi ut från vår infart där hemma.  Ner till Västkusten! Åh, som jag längtat!  Denna gång valde vi att ta Mannen i mitt livs bil ner.  Han har ju skaffat sig en hel-el-bil efter att ha kört två laddhybrider de senaste åren. Nu var det dags att ta steget till el helt och hållet. 

Jag har inte alla tekniska data i huvudet, men det sägs att den ska kunna rulla 44 mil, beroende på hur man kör förstås. 

När vi satte oss i bilen imorse visade "tankmätaren/laddmätaren" att vi skulle kunna köra 37 mil, om jag minns rätt nu. Bilen har ju i minnet hur den körts tidigare och baserar räckvidden på det. (Precis som "vanliga" bilar gör när de beräknar körsträckan på bränslenivån i tanken) Vi hade bestämt oss för att stanna i Arboga (vi har ca 18 mil dit)  och äta frukost på Mc Donald´s där och samtidigt ladda upp bilen lite, när vi ändå stannade. 

Vi kom till Arboga ungefär kvart i nio, och kopplade fast bilen på lite laddning och gick bort till Mc Donald´s som tydligen öppnade 9:00 nu för tiden... Vi gick tillbaka och satte oss i bilen istället för att stå i regnet. När de öppnade gick vi in och skulle köpa frukost... men trots att de hade frukosten med på skyltarna på väggen och det stod på dörren att frukost serverades varje dag... så servera de de ingen frukost... 

Jag blev faktiskt aningen besviken. Hade sett fram emot en Sausage Mc muffin and egg. Det är nog den mat som är godast i deras sortiment...  Någon riktig burgare ville vi ju inte äta klockan nio, så vi knatade över till macken och köpte en macka och juice istället. 

Med facit i hand, så blev ju det där stoppet lite onödigt ;) 
Nästa stopp fick bli i Mariestad och då hade vi lite mindre än 50% kvar i batteriet och stannade för att besöka toaletten, köpa glass och ladda upp batteriet fullt. Från Mariestad är det ju sedan 19 mil kvar ner till Smögen där vi har vårt hus. Vi åt glass och rastade vovven. Ganska smart egentligen att köra hel-el-bil, för man måste stanna till och ladda när man kör långt, och det tar ju en liten stund, så då får man automatiskt sträcka på benen lite och pausa lite mer än om man som vi brukar göra, bara stanna till en gång lite snabbt för att rasta vovven och oss själva och sen dra iväg ganska snart igen.  Kanske hade någon innan oss haft tråkigt under väntetiden och gått och plockat lite blommor, eller kanske var det ett frieri... inte vet jag, men någon hade lagt en bukett där och format ett J och ett hjärta av stenar... Själv kunde jag inte låta bli att fota det gamla huset i plåt, där kråkorna antagligen håller på att sätta bo på entrétaket...  Ganska vacker mossbeklädd trapp måste jag säga. 


Vi pausade kanske ca 25 minuter och då hade vi laddat batteriet till 100%. Dags att köra vidare med andra ord!  Efter det stannade vi inget mera under resan. 


Vi köpte med oss lite sött till kaffet, när vi stannade och laddade. Kör man el-bil så var det ju givet att det var Ahlgrens elbilar som valet föll på ;) 

Detta var som sagt första gången vi körde så många mil med nya bilen, och jag måste säga att det gick riktigt bra. Det var inga problem med lediga laddplatser, Mannen i mitt liv har någon app där massor av info finns, och om man kör lugnt och försiktigt, håller hastigheterna så drar inte bilen för mycket och man kan lita på mätaren som beräknar hur långt man kan åka.  Åker försiktigt gör vi ju jämt, men kanske att vi nästan låg lite under hastighetsbegränsningarna en del emellanåt. 

Vi brukar räkna med att det tar sex timmar att resa ner, och med dagens dessa två längre stopp á ca 30 minuter vardera, tog det ganska så exakt sju timmar så man förlorar just inget på att köra lite lugnare heller ;) När vi parkerade bilen på vår infart så hade vi knappt 17 mil kvar att resa om vi hade velat. 

Så, ja... det är inte så tokigt med el-bil! Bara det finns laddplatser, vilket det gör denna resväg, men det är betydligt sämre när vi reser uppåt så då blir det nog att åka i min bil. 
Hur som helst, härligt att var här nu! 


Maria


2 kommentarer:

  1. perfekt att ha elbil och de ha laddningstationer som du säger för ja perfekt med benstärckare då, för som du säger så har jag inte sätt det uppåt här så mycket att dem har det längst vägarna. Så fint ngn gjort med blommor och stenar. Skönt att vara nere på Smögen nu =D

    SvaraRadera
  2. Ja, bara det finns laddningsstationer utmed vägarna så är det en perfekt bil att köra.
    Ha en bra söndag.
    Kram Carin

    SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Lämna gärna en hälsning så hittar jag tillbaka till dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...