lördag 25 juli 2020

Där hemmavid... och en TV-favorit...Nu har vi varit här nere på Västkusten i två veckor. Lika lång tid har vi kvar! Hur underbart!? 
Dagen innan vi åkte hemifrån gick jag runt där hemmavid och fotade lite i trädgården. Både på framsidan med porchen och på baksidan av huset. 

Mest för att jag ville ha lite koll på hur trädgården såg ut när vi lämnade den, hur mycket och vad som händer med alla växter på fyra veckor... Våra barn flyttar in och ut lite i vårt hus under tiden som vi är borta och hjälper oss med att vattna och kolla status på spabadet. Förutom det har vi även larm på huset, så det känns tryggt att lämna det!

På framsidan blommade rosorna för fullt och stäppsalvian likaså.  Tyvärr hade salvian lagt ner sig ordentligt. Jag tror att det var när vi kom hem från Vemdalen och det hade regnat kraftigt? För det kan väl ändå inte vara rosorna som trycker undan dem? Hur som helst, så får jag nog ta och fixa någon form av växtstöd framför dem skulle jag tro. 

Pionerna hade så gott som blommat över redan, och jag hann klippa bort en del visset. 


Planteringarna i krukorna var fortfarande riktigt fina. Jag erbjöd de närmast boende döttrarna att låna hem varsin uppsättning till sina balkonger, men vet inte om de kommit ihåg att hämta dem.


 Även kaprifolen hade börjat blomma och doftade så gott. Den har verkligen blivit kraftig och fin i år. Den slingrar sig så mysigt upp mot taket och in på porchen. Precis som rosorna. De är också rekordkraftiga. Jag har insett att det där vattnandet jag höll på med på försommaren gjorde sitt till. Verkligen!


I rabatten nedanför fönstren i gästrummet hade det börjat knoppats i både syrenhortensian och smällspirean. Smällspireorna vill jag gärna flytta på och sätta längst bak vid tomtgräns mot skogen. Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig med höjderna tillsammans och jag tror det blir mycket bättre att komplettera med fler hortensior. Gör om gör rätt, det är inget ovanligt när jag planerar och anlägger rabatter... 


 På baksidan vid den ena knuten till uterummet står den andra uppsättningen med krukor. Samma sorts blommor där. Det blev förresten så galet bra med den där sittgruppen som jag "tjatade till mig" förra året ;)  Där har vi suttit en del faktiskt. 


Palmen tog jag in innan vi åkte, den hade börjat bli bränd på bladen av solen... och jag hoppas nästan att jag tog in stråhatten på väggen... annars ligger den nog i någon annans trädgård nu... 


Jag snyggade till lite i de stora zinkkrukorna. Lavendeln från förra året tog sig fint och blommade så fint när vi åkte. De stora urnorna på trappen med penséer och annat rensade jag ur och de två stjärnöga som var fina, stoppade jag ner i den stora rottingkorgen.  Den enorma myntan som står i kruka vid pallkragarna... den tog vi med oss, så den står här på terrassen här nere. Perfekt när vi vill göra varsin Hugo... 


I pallkragarna sådde jag bara blomfrön i år och i den ena blommade det så vackert. precis lagom till vi skulle åka... (i en av de andra hade rådjuren smaskat och i en annan hade jag sått på tok för trångt så de blommorna kvävde varann innan de ens blommade...)  


Jag hann inte ens ta in en bukett med snittblommor... det är väl det som är den enda nackdelen med att ha flera hus... man hinner inte njuta fullt ut av det som är hemma i trädgården. Men det är väl en bagatell i det hela, kan jag tycka... I-landsproblem på hög nivå. Väldigt hög nivå... 


I år var första året som det kom bär på den röda vinbärsbusken. De hade börjat få färg innan vi åkte. Jag undrar om W kom ihåg att hon skulle gå dit och plocka av dem? Det är hennes buske, för övrigt. 


Äppelträdet är också hennes om man frågar henne ;) Ja, det var på grund av hennes önskan som det planterades så... ja, det är väl hennes kanske? ;) Men äpplena tänker jag ta reda på om inte fåglar eller grannungar ätit upp dem när vi kommer hem. Jag såg nog jag när grannungarna tjyvade äpplen förra året. Bara för att ta ett par bett och sedan kasta dem, när de såg att jag sett dem... 


När vi började drömma om det här med att ha eget hus vid havet, så resonerade vi lite att vårt hus hemma skulle absolut vara helt färdigt med trädgård och allt, och kanske skulle vi inte ens köpa hus vid havet förrän vi flyttade till lägenhet... ja, vi trodde ju att vi skulle flytta till lägenhet runt 50:årsåldern... Nu fattar jag inte varför vi tänkte så... vi kommer troligtvis inte flytta till lägenhet förrän vi absolut måste av någon anledning... (Dessutom har vi ju tre hus nu...!!!)


Dessutom är det nu de allra senaste åren, som jag verkligen fått upp ögonen för det här med trädgård. Det är ju så galet kul att se när det växer, att man lyckas med det man planterar. Speciellt roligt är det ju när man själv anser att man inget kan om saken ;) Jag har massor av idéer som jag vill genomföra där hemma i trädgården. 

Och inte blev det mindre idéer sedan jag och Mannen i mitt liv fick upp ögonen för programmet "Karl Fredrik på Österlen". Alltså... vilken inspiration! Vilken härligt mysigt program! Man kan ju bara inte låta bli att gilla! Har ni inte sett, så kolla säger jag bara!!!  Vi har tittat på alla avsnitten de senaste kvällarna här och bara myst... 

Jag längtar inte hem direkt, det gör jag inte... men jag vet att när jag kommer hem så kommer jag vara lika glad åt att vara hemma, som att vara här...  Så underbart tacksam över våra hus, våra hem! 
Maria

3 kommentarer:

 1. Hej vännen! Så härligt att du fått upp ett trädgårdsintresse:). Jag vet inte vad som är orsaken till att dina Salvia lagt sig ner, men det kan vara så att det är en högväxande sort som gärna lägger sig ner. Jag hade Salvia Caradonna i min gamla trädgård, och den ville gärna lägga sig ner. Men det är ju "bara" att staga upp den lite:).
  Det var lite av mitt dilemma om somrarna när vi bodde i vårt gamla hus, och var bortresta, man missade mycket av det som hände i trädgården. Du får satsa på vår och höstblommande växter:).
  Nu dags för grillade gratinerade musslor
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Ohh gillar verkligen krukorna

  SvaraRadera
 3. Ja, ditt trädgårdsintresse verkar verkligen vara väckt! Så fint! Riktigt roligt att det blir resultat av det man gör.

  Kram Lena

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Lämna gärna en hälsning så hittar jag tillbaka till dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...