söndag 5 juli 2020

En fjällvärld utan snö


Igår morse åkte vi upp till vårt fjällhus. Dels ville vi titta till huset och se hur det går för gräset på taket och dels så skulle det skruvas lite trädäck. Gräset på taket har kommit igång riktigt fint, men än är det ingen panik att klippa i alla fall. 


Själv passar jag  på att plocka upp lite saker vi haft med oss. En matta, ett par sängbord, lampor och lite annat smått.


En fjällvärld utan snö är en helt annan fjällvärld än den med snö... En otrolig skillnad nu när allt är grön skog, mot under vintern när snön ligger meterdjup och allt bara är vitt och skogen ser grå ut på håll... 


Så här års knatar renarna runt. Överallt är dem. De korsar landsvägarna, de knatar fram på vägarna här i "stugbyn", de kliver in på våra gårdar, gärna ända fram till ytterdörren... de tar verkligen för sig här i sitt eget land... 


De är väldigt fina att se på, men nere på Skalstorget, där butiker och krogar ligger, är de inte riktigt välkomna. Där står skyltar med förbud mot renar, jag undrar om renarna verkligen förstår skyltarna? ;)


Det är verkligen en helt annan värld så här års "off season" mot högsäsong under sportlovsveckorna...


Vi gick ner på torget igår och slank in på Sportbaren för en liten drink. Det var faktiskt en del folk där. Så där lagom "mycket" i Corona-tider. Kul att se att folk letar sig hit.  Det brukar ju vara lite lågsäsong så här års, många åker ju upp hit för att vandra eller cykla i terrängen, så helt dött är det ju förstås inte. Vi var hit en sväng förra sommaren ungefär samma tid och bodde en natt på hotellet, och det var nog ungefär lika mycket/lite folk då som i år. 


Jag har förstått att en av liftarna kommer vara öppen vecka 30-32, för att man ska kunna ta liften upp och vandra ner, eller för den skull även ta liften ner om man vill. 


Visst hade det kanske varit trevligt att vara här en hel vecka så här års, men mitt hjärta (och även Mannen i mitt livs tror jag, om han måste välja...) klappar ju hårdare för kusten, helt klart. Och det är ju helst på kusten man vill vara om man behöver välja...  Ja, jag instämmer helt om att det är I-landsproblem och inget annat. Jag beklagar mig inte, om det nu skulle låta så i någons öron. Jag bara säger som det känns. 


Men någon gång kommer vi säkert vara här upp lite längre även så här års, för att vandra någon dagstur. Nu är vi bara här över helgen och åker hem imorgon igen. 


Min plan är mest att bara vara och koppla av. Lite varvat med att piffa lite och damma möbler typ.  Jag brukar alltid tänka att jag ska sitta och läsa, lösa korsord och mest lata mig, men det är sällan, eller typ aldrig det blir så fullt ut... Jag "råkar" alltid sysselsätta mig med något ändå ;)  Fast jag gillar ju att "pyssla och piffa"....


Mitt bästa sätt att koppla av är nog att bada spa-bad.  Sitta i det varma, eller rättare sagt det heta vattnet och bara njuta av utsikten. Precis vad vi gjorde igår kväll! Så glad att det fungerar så bra att ha spa-bad även på de ställen vi inte besöker så ofta. Jag har fått frågor på hur det fungerar, och det fungerar bra. Det vi har här och det vi har på kusten, är av annat fabrikat än det vi har hemma (hemma har vi från poolkungen, och på de andra ställen kommer dem från Crystal bad)  men är samtidigt dyrare. Jag är inte jätteinsatt i teknik och kemi, men hemma använder vi "vanligt klor".  Här och på kusten, har vi någon "klorinator" som omvandlar någon typ av annan salt-tablett till klor... vilket gör att vattnet kan hålla sig fräscht. En kort och kanske förenklad förklaring, bara. Om någon är intresserad av att ha spa-bad på avstånd, så rekommenderar jag er att tala med en återförsäljare. 


Jag har ju hunnit med ett besök i fina inredningsbutiken på torget idag, också... Köpte med mig en sak som jag inte riktigt bestämt om den ska vara kvar här i huset, eller om den ska följa med hem, eller rent av tas med till kusthuset. Praktiskt när den passar överallt ;)
Maria


9 kommentarer:

 1. Kul att få se Vemdalen utan snö. Så fint med gräset på taket. Hur tusan klipper man det sen undrar jag då. Det löser sig nog Ha Ha! Jag tror att boccia är samma lika som boule fast man har färgade plastklot. Ha det så bra. Kram Pia

  SvaraRadera
 2. Härligt ställe och måste vara underbart där vintertid också...
  Ha en fortsatt fin helg!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 3. Kan tänka mig att det är annorlunda att vara på plats när snön är borta. Men du, hur klipper man gräset på taket? Och renarna ja... ja nu kan de vara lite överallt så här års har jag förstått. Många lägger sina altaner lite högre upp med trappa upp för att de inte ska "bygga bo" på altanen har jag hört. De kan visst lämna både det ena och det andra efter sig :-). Ha en fortsatt fin söndag! Kram //Tina

  SvaraRadera
 4. Så fint ert fjällhus är, särskilt med gräset på taket.
  Kan vi få se bilder från insidan också?
  Jag tycker att det låter som en lång resa bara för en helg men det kanske är närmre ert hem än jag tror.

  SvaraRadera
 5. Ohh så fint där är och kan tänka mig att det är lite häftigt att se ävn nu när snön ej är där

  SvaraRadera
 6. Förstår att det är en stor skillnad på sommar och vintertid där uppe.
  Så vackert huset är med grästaket, hur klipper man det? med grästrimmer eller?
  Ha en ny fin vecka.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 7. Åh så fint! Tycker det är så himla snyggt med gräs på tak. Så annorlunda och lite exotiskt med renarna så nära inpå.
  Ha en fin dag
  Kram Maria

  SvaraRadera
 8. Vilken fin fjällstuga ni har :) //Christina

  SvaraRadera
 9. Åh vad mysigt! Som du vet gillar ju jag fjällvärlden även på sommaren. Så härligt och vackert med vandringsturer längs olika leder. Det är ett hett tips att testa nån gång. Det behöver inte vara så avancerat.

  Ja, de där renarna är verkligen roliga. Helt orädda. Så det är ju tur att de satte upp en skylt så de förstår var de inte ska vara ;-)

  Kram Lena

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Lämna gärna en hälsning så hittar jag tillbaka till dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...