onsdag 5 augusti 2015

Roadtrip Bohuslän/Göteborg del 4 Fjällbacka-Grebbestad

Slut på semestern och dags för sista delen av vår roadtrip

Vi lämnade Göteborg på tisdagens förmiddag efter att ha tagit en fika i en regnig hamn. Vi färdades i regnet uppåt och stannade i Fjällbacka. 
Fjällbacka känns rätt mäktigt på ett speciellt sätt med bergväggen som reser sig precis bakom husen. (Jo, jag fattar att det är husen som är byggda framför bergväggen ;

En mycket mysig ort, som jag gärna skulle vilja se mer av. Gärna i fint väder ;) Vi var där på en snabb genomfartsvisit för fem år sedan, och då tokregnade det... Denna gång var det faktiskt bara grått ;) 
Vi strosade runt ett litet tag och tittade på båtar...
Det var lunchdags, så vi tog en pizza på en klassisk pizzeria. 
Njöt av utsikten. Trots vädret...
Bevittnade från terassen hur någon som legat och väntat på ledig båtplats höll på att bli utan, när någon annan var snabbare och hann före...
Men tydligen fungerar det som så att då stegar man fram och talar om att man var före och så flyttas båten och man får platsen man väntat på ;)  "Hamnsämja" kanske? :)


För att låta maten sjunka undan stegade vi upp en bit i Kungsklyftan. Där spelades några scener ur Ronja Rövardotter, in. 


Det är verkligen ett enormt berg!
Synd vore att klaga på utsikten...

Sedan promenerade vi tillbaka till bilen. Det var lite knepigt med p-platser, men det verkade ändå rätt okej att stå "där det fanns plats"?? Det rådde verkligen ett slags lugn där längs hamnen. 

Vi styrde bilen mot nästa inbokade hotell. Tanum Strand. När vi kom fram så fick jag erfara att jag nog inte läst på så noga när jag hastigt bokade den natten. Min första känsla var, att det här är nog inte vad jag tänkt mig... Vi hamnade i en stugby/camping... M E D hotell! Ett riktigt resort, minsann! ;) Stor reception och massa aktiviteter för barnfamiljer. 

Men det var modernt (om än lite nittisch-känsla överlag) och rummet var riktigt fräscht och hade egen balkong. Man såg ut över de andra hotellbyggnaderna och det kändes precis som när vi var i Grekland för ett par år sedan... Om man bortser från vädret ;) 

Vi tog en promenad på dryga två kilometer in mot Grebbestad. Delvis genom skogen, längs vattnet. Det var många som gick samma tur som vi, och flera människor joggade också där på grusstigen/vägen. Förstår det, för det var en trevlig promenad. 

Vi stannade till lite och kollade på utsikten. Drömde så klart om det där egna stället, ni vet... 
Grebbestad var nog det som hittills kändes mest "turistigt". Lite som så där på Gran Canaria, med flera mindre krogar/restauranger som lockade med en fläskfilé + en stor stark, för dryga hundringen, typ så... (Smögens "centrumkärna" såg vi inte mycket av för där höll vi oss mest på hotellet;) Men det var mysigt i alla fall! 

Vi är som vi är, jag och Mannen i mitt liv... Grått väder och blåst kan inte hindra oss från klipphäng... ;) Vi satt i kanske den värsta blåsten hittills... (definitivt den kyligaste dagen) på en filt och kände havets doft... Det är en charm över det, helt klart... Att njuta på solvarma klippor är så självklart på något vis. Men att ändå ta vara på stunden fast vädret inte är det bästa, det är mysigt på ett speciellt sätt. Och Sverige levererar ju inte alltid varma somrar...
Hela vår roadtrip (och även ett par veckor innan) har jag suktat och tjatat om att jag bara M Å S T E äta skaldjur någon dag, på västkusten... Hotellets restaurang erbjöd skaldjursbuffé just tisdagar och en dag till, minns inte vilken ;) Aah, äntligen... Men... när vi gick och bokade bord på den största av deras tre matställen, så började jag tvivla... Det var en megastor restaurang, det var miljoner av barnfamiljer och en buffé... Jag är alltid skeptisk mot bufféer och speciellt på större platser. Gillar inte när det blir slafsigt och folk rycker och petar i allt... För att det är billigt, typ... 
Så på kvällen när det var dags för middagen, då tog vi a´la carte, faktiskt. Maten var okej, men absolut ingen höjdare. Och jag är glad att jag inte tog buffén, det var ett stort antal nävar där och plockade... Det var hög ljudnivå och man fick verkligen känslan av att sitta på den där middagen på charterresan... Men killarna som serverade oss, de gjorde ett bra jobb. De var riktigt trevliga! Inget att klaga på. Och vi hade bestämt oss för att njuta av stunden ändå. ;) Inget skulle få sabba kvällen ;) Vinet var gott och vi pratade och skrattade gott åt det ena och det andra. 

När vi satt där på kvällen så fick vi samma tanke, jag och Mannen i mitt liv. Imorgon är det vi som äter frukost T I D I G T för att undvika all kaos!!! Och innan vi gick hem till vårt kunde vi bevittna redan vid 20-tiden hur någon (vuxen) hade fått allt för mycket öl i sig under eftermiddagen. Radiostyrd av sin flickvän, typ. Jag tror inte att han var uppe lika tidigt som vi på morgonen? ;) 
Det var vi och fem-sex personer till som åt frukost klockan 7:30, morgonen därpå. Lugnt och skönt med andra ord. Sedan var det dags för oss att checka ut och bege oss hemåt. Tanum Strand kommer vi nog inte besöka något mera, det var inte riktigt vad vi tänkt oss ;) Kanske vi återvänder med barn och barnbarn i framtiden, för det var helt klart ett ställe som måste vara toppen för barnfamiljer.
Vi gjorde även hemresan till en semesterdag, och inte bara en transportsträcka. Som ni vet åkte vi först tillbaka till Grundsund för den där regnjackan ;)Sedan blev det Strömstad på vägen uppåt, där vi avnjöt varsin räkmacka till lunch. Och så promenerade vi runt i Strömstad. Också ett jättemysigt ställe! Lite mera "året runt ort" kändes det som?  Sedan blev det skog, skog och skog ett tag när vi åkte genom Dalsland och Värmland ;) När vi kom till Västerås åt vi middag på Mc Donald´s och då kände vi oss nästan hemma. Bara tio mil kvar ;) 


Det var en riktigt trevlig roadtrip, även om inte allt var till full belåtenhet, men det får man räkna med. Vill redan åka på en ny trip. Kanske Skåne/Österlen nästa gång? Maria


2 kommentarer:

  1. Vilken härlig beskrivning av er tripp och västkusten. Minns att vi trängdes en hel del där i Fjällbacka. Vi ville så klart äta skaldjur och blev väldigt besvikna . Klipphäng det gillar jag med, vi ska faktiskt ta en tur idag ut till norra upplandskusten och hänga lite på klipporna. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  2. Tanum strand är kanske inte så mysigt , länge sedan jag var där. Synd jag inte visste att ni åkte genom Dalsland, då skulle jag bjudit in er till sommarstugan. Nästa gång ni åker till västkusten får ni besöka Hamburgerö, man åker över från Hamburgsund, där är det tokvackert. Kram/
    Berit

    SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Lämna gärna en hälsning så hittar jag tillbaka till dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...