fredag 14 augusti 2020

Utflykt i luften

 


Igår följde jag faktiskt med Mannen i mitt liv på en liten tur med sjöflygplanet.
Han själv har varit iväg flera gånger under säsongen, men för mig var det första gången för i år, som jag var med upp. 


Jag hade fixat sallad, bröd och lite annan fika till oss. Vi satte oss och åt salladen med tillbehör vid "rastplatsborden" som finns utanför klubblokalen. Ja, flygplanet ligger vid en sjöflygklubb i Täby, och Mannen i mitt liv äger ett av planen där tillsammans med sex eller sju (minns inte exakt nu) andra killar, ja jag tror bara det är killar som är delägare i och flyger just deras plan. 


När vi hade ätit klart och Mannen i mitt liv hade fixat med jordens alla förberedelser vad gäller tanka planet, pumpa ur vatten ur pontoner och annat så var det dags att äntra planet. 


Lite knixigare än att kliva ombord på en båt, är det ju förstås. Det gäller att sätta fötterna på rätt ställe så man inte trampar bredvid och hamnar i vattnet ;) 


När man är på plats med flytväst (en smidig sådan där som "blåser" upp sig själv om något går på tok och man hamnar i vattnet...), lurar och säkerhetsbälte på så är det dags för en lång security-check-lista med massor av punkter. Ja, säkerhet är förstås otroligt viktigt. 


När allt gåtts igenom så är det dags att taxa ut på vattenytan för att sedan dra på och lyfta över vattenytan och vips så är man liksom på utflykt uppe i luften. 


Det är ju lite speciellt att flyga i Stockholmsområdet på grund av Arlandas kontrollzon och det brukar inte vara några problem att få flyga över city, till exempel, men då måste man ropa upp Arlandatornet och be om tillåtelse först.


Igår höll vi oss dock in om den zon som är okej ändå, eller vad man ska säga ;) Vi flög ut över den vackra skärgården. Kikade på Vaxholm, Ljusterö, Svartnö, Yxlan och allt vad de heter de där öarna ;) 


Ganska precis en timme var vi uppe och sedan landade vi säkert och fint nere i vilken (eller om det heter fjärd, kanske...?)  igen.  En trevlig tur med lagom väder. Kul att se skillnaderna mellan Stockholms skärgård och den Bohuslänska som vi ju vid detta laget är mer bekant med än Sthlms ;) 

Jag har ju varit lite i Sthlms skärgård innan och även flygit över och sett hur det ser ut, men ändå kan man inte låta bli att slås av olikheten. I Bohuslän finns ju inte mycket till skog, bara lite låga buskar här och var. Medan i Stockholms skärgård är det väldigt mycket skog. 

Vi har ju lite funderingar inför vårt framtida boende. På sikt skulle vi verkligen vilja bo nära vattnet och allra helst vid havet förstås.  Vi har vägt fram och tillbaka, för och emot var vi kan tänka oss att bo.  Det är många aspekter att ta hänsyn till. Hade vi inte haft alla våra barn och deras familjer här i den här trakten, då hade det varit ganska enkelt att välja Bohuslän...


Nu när vi har alla barnen här i trakten, så känns det mer naturligt att hitta något i Stockholms skärgård... Men så finns det ju en del kriterier som att vi vill ha ett hus dit vi tar oss utan att vara tvungen att använda egen båt.  Fast det kanske inte bor folk året runt på de öar dit man bara tar sig med egen båt... 

Allra, allra helst skulle i alla fall jag vilja ha bilväg hela vägen ut, men kanske får jag lov att acceptera vägfärja... Ja, många funderingar finns det. Nu är det ju inte alls säkert att vi flyttar ut i skärgården någon gång över huvud taget, och OM vi kanske gör det så är det ju inte än på fem-tio år, men det kan ju vara bra att få lite mer koll på hur öar och sånt ligger i förhållande till fastland, city m.m... 


Och om det inte blir något permanent boende vare sig i Stockholms skärgård eller i Bohuslän, så är det ju i alla fall roligt och drömma lite. Och det är ju roligt att följa med på en flygtur där man själv har lite intresse av att följa med ;) Annars är jag som sagt inte med så jätteofta. Knasigt, jag vet, det finns säkert många som mer än gärna skulle ha den möjligheten ;) Maria

8 kommentarer:

 1. Men så härligt att få flyga med så där! Att få se skärgården (och annat förstås) från ovan, så himla häftigt! Sonen är helikoptertekniker på SMA i Göteborg och han brukar få åka med ibland och brukar då skicka lite bilder som han tagit "från ovan" jättefränt tycker jag! Så svårt det där med var man vill bo, jag förstår er längtan till vatten, har den själv. Vi hoppas att vi kan flytta ut till vårt sommarhus om några år och att kanske nått av barnen vill ta över vår lilla gård? Längtan om ett hus utomlands har liksom falnat i och med Pandemin...inte alls lätt att ta sig till ett sommarhus utomlands när det blir så här? Nähä, nu ska vi strax dra ut till sommarhuset då vi precis fått hem lite möbler som vi ska ut med :-D så kul!! Ha det gott/kram/ MariaG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad mysigt för er om något av barnen tog över gården, så den ändå finns kvar i familjen om ni bestämmer er för att bo i sommarhuset. Det blir jättefint ert hus!
   Nä, hus i t ex Spanien har faktiskt aldrig lockat mig/oss. Möjligen skulle vi kunna tänka oss en liten lägenhet i Nice... fransk charm... ;) Men, nä det är nog mest en romantiserad dröm faktiskt ;) :) Det är nog bäst att ha sina hus i Sverige framöver...
   Kram/Maria

   Radera
 2. Jodå det finns öar som har boende året runt, på min ö finns det 2 större bryggor med tillhörande parkeringar för de som bor på öarna utanför oss. Härligt att få se min egen ö lite från ovan. Kram Eva

  SvaraRadera
 3. Ohhh ser toppenhärligt ut, och vilken härlig upplevelse

  SvaraRadera
 4. Vilken härlig utflykt du/ni varit på.
  Ha en fin helg.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 5. Spännande utflykt , hade nog pirrat i min mage då jag är liiite flygrädd. Ha en fin lördag . //Christina

  SvaraRadera
 6. Så härligt att få flyga med någon man är trygg med och vilket vackert plan. Men jag vet inte om jag hade tordats ändå. Så härligt att se allt från ovan. Känner väl igen Vaxholm. Ja, det är inte lätt när barn och barnbarn bor på ett ställe och man själv gärna bor någon annanstans.

  SvaraRadera
 7. Kan tänka mig att det är riktigt vackert att se allt så där från ovan. Kul att ni har såna tankar om eventuellt boende i skärgården. Vi får väl se vad som händer.

  Kram Lena

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Lämna gärna en hälsning så hittar jag tillbaka till dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...