tisdag 4 augusti 2020

Vi ska i alla fall äta middag hemma...


Idag har vi betat av två sådana där "Check-list-saker". Ni vet de där sakerna jag pratat eller snarare skrivit om att vi vill hinna göra under semestern innan det är dags att flytta hem igen. Helst vill vi ju inte ens tänka på det där med att flytta hem, men den dagen kommer ju förr eller senare hur lång semester vi än har... 


Vi startade dagen med att fixa lite med listerna till hallen på källarplan. Mannen fräser de fina spåren på listerna själv, och jag målar... Efter det hoppade jag ur morgonrocken (Mannen i mitt liv jobbar inte i morgonrock, det är bara jag...) och i en kjol och T-shirt för att ta en promenad över bron bort till Kungshamn. 


Ja, det var dags att beta av den där morgonpromenaden bort till Kungshamn och Hamnbageriet, för en frukost. Något som blivit en tradition att göra så fort vi är här lite längre än bara en helg och under sommar/försommar. 


Det var faktiskt en del folk där redan, men det var inga problem med att hitta en bra sittplats.  Dock i skuggan...  Vi avnjöt både god macka, yoghurt och kaffe innan vi gick vidare. Jag hade ett litet önskemål om att få ta en titt i den fina inredningsbutiken "Huset brevè"  innan vi tog oss hem igen. Skriver inte att vi gick tillbaka.... för vi var lite "lata" och tog Zita-båten tillbaka. Inte bara lata utan lite "kulturella" också samtidigt! 


När vi steg iland på Smögenbryggan, solen sken och det var väldigt lite med folk så kände vi båda två att en påtår på kaffet vore rätt gott... Vi köpte varsin kaffe, delade en rykande färsk nybakad vaniljbulle och slog oss ner på en ganska öde uteservering strax före kl 11. 


Efter det gick vi hemåt igen. En promenad på sådär 10-15 minuter...  Jag stannade till i en affär för att köpa ett par grejer, och Mannen i mitt liv fortsatte hem. När jag dök upp hemma strax efter honom fortsatte vi med lite småfix hemma. Borrade och skruvade för at få upp lite krokar och en lampa i källaren, målade lister en andra vända... Ja, lite smått och gott i hemmafix-väg innan vi tog en dusch och bytte om inför nästa grej på "Check-list". 


Jo, för vi hade ju sett att The Barn serverade en form av Lobster roll. En "Lobster roll-ish" närmare bestämt, som vi blev jättenyfikna på.  Vi har haft en liten plan på att besöka dem nu under sista veckan, för då kanske det är lite lugnare där på deras uteservering i trädgården...? 


Det är en jättemysig liten krog med ganska få bord inomhus, utan det är liksom "trädgårdshänget" som är grejen med detta ställe...

 

Därför har vi inte prioriterat det de allra värsta "turistveckorna". Idag var det helt okej! Vi fick ett bord för två, och vi såg att även de glesat ut mellan borden. Det är säkert ett "måste" för varje seriös krog i år, tänker jag...? 


Vi började med ett glas Champagne innan maten, och sedan jag förstått det där med olika glas för olika dryck/druva, så reagerar jag alltid när man serveras Champagne i en öppen skål, ett "fågelbad", för att citera en kunnig man en gång...  Jag trodde väl aldrig att jag skulle bli "glasnörd" på det viset... Visst, det ser festligt ut, absolut jag håller med!  Men... en riktigt bra Champagne... nej, då är det ett måste att få ett "riktigt glas med riktig kupa", tycker även jag!  Nu får man ju sällan den allra bästa Champagnen när man beställer på glas på en krog, så det får väl duga... Jag påpekar bara sådana här saker om jag beställer in en dyrare flaska och de kommer med "fågelbad". 


Vår Champagne slank ner och smakade gott även i "fågelbad" och deras Lobster roll-ish var jättegod! Vår servitör var trevlig och hade den rätta kollen och vi satt kvar där ganska länge. Det blev en sen-lunch i lugn och skön miljö.  Vi pratade lite gamla barndomsminnen och annat som dök upp i huvudet hos mig och Mannen i mitt liv.  Tokgillar att vi kan prata om allt och inget. 


När vi var mätta och nöjda, var det skönt att komma ut i solen och värma sig. Det är ganska skuggigt på The Barns uteservering, och denna sommar är det inte enbart svalkande utan även lite kyligt faktiskt... Vi gick ner på bryggan för att lapa lite sol 


Då kom Mannen i mitt liv plötsligt på att han också hade behövt besöka herrarnas... själv besökte jag ju såklart damernas innan vi lämnade The Barn! ;) :)  Ja, då måste man ju gå in på en bar eller annat ställe som har ett "herrarnas"... och uppfostrad som man är, så lånar man ju inte bara "herrarnas" utan man beställer ju något i baren också... 


Så innan vi kom hem igen till vårt, så hade vi fått lite bordshäng (för man hänger ju inte i baren denna sommar...) på Smuga, bottenvåningen till Hamnen 4, där vi för övrigt var i Fredags och åt torskrygg ;)  Vi har bara varit in där på bottenvåningen en gång tidigare och det var förra året när det var första advent då vi drack glögg och käkade skinkmacka där. 

Ja, men det blev ju en riktigt trevlig lång sen-lunch med efterföljande "bordshäng" innan vi rundade av och slank in i grannens butik för att köpa lite "räger"  till pizzan som ska bakas. Ja, för vi ska i alla fall äta middag hemma!

Men först ska vi bada!Maria

6 kommentarer:

 1. Vi ser det här på Gotland med som vi vistas på nu att det är uppstyrt och man ser också att vi är inne i aug tror det är många som börhat jobba. Så gott det ser ut och härlig fina Smögen

  SvaraRadera
 2. Åh vad jag längtar till Smögen nu när jag ser dina bilder. Det var längesen jag var där nu. Och visst kan man tillåta sig att få vara lite "snobbig" när man är på olika krogar. Det kostar ju ändå en slant om man säger så. Vi brukar skoja om att vi har blivit snobbigare med åren ha ha :-). Champagne i öppna kupor är snyggt men godast i kupade glas. Ha en fortsatt fin sommar! Kram //Tina

  SvaraRadera
 3. Är så glad för alla som inser glasens betydelse för drycken, vi är inte så många ännu. Tycker inte det är snobbigt utan visar respekt för drycken och dess tillverkare. Minns att du blev lite "gramse" på mig för några år sedan när ni drack fin champagne ur skål och jag kommenterade det.
  Kram Monika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått att detta med "rätt glas" ligger dig väldigt varmt om hjärtat och hade faktiskt på känn att du kanske skulle skriva några ord denna gång, om du skulle läsa detta ;) :) Tack för dina rader! :)
   "Gramse" (betyder "sur/irriterad" i mina öron) vet jag väl inte om jag blev, direkt... jag minns också det inlägget och att du tyckte det var ett helgerån att dricka ur de där skålarna just för att det var synd på alla bubblor, doft och smak man hade kämpat med vid tillverkningen av drycken, och jag svarade dig med smileys att nog fanns det bubblor, smak och doft kvar ;) :) Ledsen om du uppfattade mig som gramse/sur, det var inte min mening.
   Vi var på glasprovning inte jättelångt därefter och visst är det skillnad på att dricka olika drycker ur olika glas, absolut! Kanske tyckte jag nog själv att den största skillnaden låg hos de röda vinerna beroende på vad de serverades i för typ av kupa.
   Att det skulle vara av någon slags respekt för drycken och dess tillverkare, vet jag inte om jag kan hålla med om... Vi har köpt två flaskor fin vintage-champagne från Deutz som levererats i en stor låda där de själva paketerat (låtit paketera) det med tjusiga vackra tillhörande glas med en ängel på foten (drycken hette något med Amour) och de glasen hade verkligen ingen rund och rätt kupa utan är mer koniska.
   Vi har köpt på oss olika glas från Riedel, däribland Champagneglas och jag serverar gärna ur rätt glas, men det är absolut inget jag har som krav när jag dricker vin hos vänner eller hos våra barn. Var och en dricker ur vilka glas de vill, och serverar i det de har, och som sagt om jag beställer en dyrare Champagne (hel flaska) på en krog och blir serverad i "skål", då frågar jag snällt om de har en bättre kupa. Det har hänt en gång och servitören gick då över till deras systerkrog för att hämta rätt glas ;) Men som när vi igår beställde ett varsitt glas bara av "ordinär" sort så duger det med skål ;) Gott var det hur som helst :)
   Kram/Maria

   Radera
 4. Skönt att höra att fler än jag använder morgonrocken till ett lite mer allroundplagg!!

  Den där Lobstergrejen såg ju så vansinnigt god ut!!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 5. Men åh vad härligt. Älskar såna där dagar då man gör det som faller en in, glider runt lite mellan fik, restauranger och barer. Så mysigt!

  Kram Lena

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Lämna gärna en hälsning så hittar jag tillbaka till dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...