onsdag 5 augusti 2020

När oxfilén inte riktigt räckte till...


Vi gjorde ju ett första försök att grilla oxfilé, men hur det var så tyckte vi att oxfilébitarna vi hade köpt var lite väl snålt tilltagna. De hamnade i frysen till en annan dag då jag slängde ihop en pastasås av dem tillsammans med lite annan kyl/frys-rensning. Himmel så gott det blev, kan jag säga!

Jag tror att jag minns rätt hyfsat vad jag hade i för två personer.

ca 150 gram oxfilé skuren i tärningar
ca 100 gram ölkorv (den jag använde hette chili´n chesse) skuren i ca 1 cm-skivor
1-2 färsk knipplök, tunt skivad
ca 1 dl vardera av grädde och creme fraiche
lite persilja


Det var nog faktiskt allt, tror jag.  Så stekte jag bara på allt och hällde på grädd/cremefraiche-blandningen och lät det koka ihop. 

Enkelt och supergott! Just den där korven stod ju för all kryddning, jag smakade bara av med lite salt. 



Här på kusten är jag av någon anledning bättre på att ta reda på rester och även att frysa in rester av olika slag, än vad jag är hemma. (Men jag ska bli bättre på det hemma nu också, när det bara är Mannen i mitt liv och jag som ska ha middag.) Grädde och creme fraiche t ex brukar det finnas slattar av i frysen. Går att använda i såser t ex. 

Den här pastasåsen tänker jag absolut slänga ihop fler gånger och fler "rest-pasta-såser" och andra resträtter av olika slag, ska det bli! 

Jag blir så inspirerad av "Mamma C" som skriver den här bloggen, hon är verkligen bra på att trolla ihop rätter av rester! Jag har visserligen inte provsmakat, men det ser jättegott ut på bilderna och det låter gott när hon berättar vad hon använt!  

Jag håller precis på att frosta av vår frys här i kusthuset (fy vad trist det är, längtar efter en ny frys som inte behöver frostas av, den dagen vi renoverar köket!) och faktiskt så har vi varit riktigt bra på att ta reda på rester när vi varit här nu under semestern. Inte mycket alls som går till spillo nu när jag tömt frysen! Bara en pizzabit som ändå legat för länge ;) 

Är ni bra på att ta reda på rester? Har ni några bra tips på "rest-rätter" att dela med er av kanske? 



Maria

8 kommentarer:

  1. Ser verkligen gott ut. Oh, vad hungrig jag blir!
    Ha det skönt!

    SvaraRadera
  2. Nja inga bra tips alls faktiskt. Vi brukar frysa in matlådor om något blir över. Bra lunch mat till hemmavarande personer i hushållet. Vi hade självavfrostande frys förr och guuud vad jag saknar det. Så skönt. Eftersom vi typ sällan köper nötkött så tror jag inte att jag kommer testa ditt recept även om det verkar gott. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  3. Mums så gott det lät. Jag är superdålig på att ta reda på rester, det hamnar i kylskåpet och många gånger hittar jag det igen när det är försent så mycket åker ner i bokashi hinken. Borde bli bättre på det. Kram Eva

    SvaraRadera
  4. Så gott det lät! Här hemma är det msnnen som står för att trolla frM rätter på resterna och tager vad mN haver
    Kram Kajsa

    SvaraRadera
  5. Så kul att jag kan sprida lite inspiration av mina restmaträtter.
    Din såg väldigt smarrig ut och lät mycket god.
    Har haft goda vänner här precis nu som ska hem till Sverige igen. De var här och lämnade en massa påsar med sådant som inte de använt upp i deras kyl. Där i låg det b.la. chorizokorv som man kan ha i grytor.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  6. Låter mumsigt ��Jag fryser in rester eller använder allt som är fräscht och behandlats väl i kylkedjan. Fransk omelett är bra för att återanvända rester. Så finns det bara ägg så är det bara att fräsa köttrester, blanda i lök, kokt potatis och vad annat som finns kvar i kylen, lite sallad till och vips finns det en lunch. Ostskalkar brukar jag riva och frys in, bröd som börjar bli lite torrt kan man göra fattiga riddare av. Vinslattar som mot all förmodan skulle bli över kan frysas in och förgylla en sås vid senare tillfälle. Halvfulla burkar med tacosås fryser jag också in direkt. De brukar mögla, alternativ bildas det mjölksyrabakterier i vilket inte är så gott.Så här slängs i princip ingen mat. Givetvis är jag noga med att typ köttpålägg inte ska stå framme i värmen. Kram Ylva H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för fina omelett-tips! Jag river också alltid ostslattar och fryser in, eller fryser in bitarna. Så smart att frysa in tacosås, det har jag aldrig tänkt på! tack för tipset! Det brukar ju bli över och står sig ju bara ett par dagar, och hur ofta äter man det liksom ;) Jag är också supernoga med att förvara produkter rätt, ställer in så fort man är klar, kyler ner matrester m.m... vissa tycker att jag är nojig med sånt ;)
      Kram/Maria

      Radera
  7. Mums, det såg riktigt gott ut. Det går i perioder det där med att vara duktig och ta reda på rester. Vi har i princip alltid med oss matlåda till jobbet så det funkar rätt bra med att ta vara på maten. Men visst, alldeles för mycket slängs.

    Kram Lena

    SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Lämna gärna en hälsning så hittar jag tillbaka till dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...