torsdag 13 augusti 2020

En ordentlig rabatt-dust

 De senaste dagarna har jag varvat lite "umgås-med-döttrar-tid" med trädgårdsfix. Rosorna och Stäppsalvian i rabatten framför vår porch, var inte jätteroliga att se på när vi kom hem.


Jag klandrar ingen för det. Jag hade uttryckligen kunnat be våra hus- och blomvakter att vattna rabatterna, men jag trodde kanske inte det skulle vara så nödvändigt. Jag tänkte nog lite att de hade fått sina extradoser under själva tillväxten, och att naturen skulle sköta sitt nu.Ja, det var väl kanske det naturen gjorde... blommorna blommade över (vilket de kanske hade hunnit göra även om vi varit hemma?) och bladlössen hade haft kalas, för att inte säga brakfest, på rosornas gröna blad. Just ja... det hade jag faktiskt också kunnat tänka på att be våra vakter att hålla koll på...  De brukar ju komma och ta för sig de där lössen. Och jag brukar bekämpa dem med såpa-vatten. Well, well...  Jag får ta med mig lärdomen till nästa sommar, och jag tog en rejäl dust med de där rabatterna. Alla torkade blomställningar på Salvian är bortklippta.  Nu orkar de hålla sig uppe också, efter det. Rosorna gjorde jag samma sak med. Alla torkade, vissna blommor klipptes av och det blev nog verkligen alla... även de som kanske hade kunnat fått vara kvar i några dagar, men vad sjutton då måste jag ju dit med sekatören igen. 


Rosorna gick jag en tuff rond mot.  Många grenar kapades av för att de inte såg kloka ut blad-lösa efter blad-löss.  Det blev en ordentlig klippning och rosorna stretade emot lite och gav igen med sina taggar. Aj, som sjutton vad det känns när en tagg fastnar på baksidan av överarmen... 


Om det var rätt att klippa bort de torkade Salvia-blommorna eller att beskära rosorna nu, det vet jag verkligen inte... så ta det inte som något tips, är ni snälla... ;) 


Alla Löjtnantshjärtan som var ur-vissna har jag också klippt ner. Nu ser man till och med de där pionerna som jag satte efter de första pionerna, de där som inte riktigt får plats att växa till sig. Jag ska gräva upp mina Löjtnantshjärtan och sätta de på annan plats. Istället ska det få vara enbart pioner i de rabatterna. 


Den där rabatten med Smällspirea och vad jag är rätt säker på att det är  Syrenhortensia, den ska göras om. Det blev inte bra med de olika höjderna på buskarna. Spirean ska flytta på sig och jag ska köpa fler såna där hortensior.  Hortensiorna som också SKULLE  KUNNA vara vipp-hortensia, för jisses vad lika de var när jag tittade i Handelsträdgården, men jag har för mig att det stod syren på etiketten när det begav sig. 


Tja, inte vet jag som sagt, om det var rätt tid att klippa bort och klippa ner nu... men jag har lite svårt för att leva med vissna rabatter... Maria 

4 kommentarer:

 1. Är det visset ska det klippas bort. Det kommer nytt och det blir fint igen.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. Då är du "hemma" igen, var nu hemma är. Känner igen känslan och uttrycket eftersom jag också har flera hem, Wales, Spanien och lite också Sverige. Jag känner mig hemma på alla ställena, där jag just är är hemma.
  Inte lätt att ha trädgård på flera ställen. Tänker på hur alla mina krukor i Spanien har det nu.
  Ha det skönt!

  SvaraRadera
 3. Ja det var en riktigt rabattfixardag , skönt när det är gjort o fint blev det //Christina

  SvaraRadera
 4. Jag har heller ingen koll när rosor ska/får klippas ner. Ja fy fasiken vad taggit det kan vara ibland. Vi har klippt bort, sågat ner och flyttat en jäklarns massa i trädgården den här veckan. I typ 300 graders värme. Men ja ja, det behöver ju göras... du vet...

  Kram Lena

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Lämna gärna en hälsning så hittar jag tillbaka till dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...