måndag 3 augusti 2020

Semester, hemester och coronatider


Ja men då har vi kommit in i sista semesterveckan då. Ja, även om jag som hemmafru inte har semester på samma sätt som när jag förvärvsarbetade, så räknar jag Mannen i mitt livs semester som min semester också. Annars har jag ju aldrig semester, är bara ledig jämt ;) 

Vi är kvar i vårt älskade Wikers Bohus, kusthuset i vackra Bohuslän! Kanske är vi extra tacksamma i år, över detta hus. Tacksamma över att vi "till slut" fick okej att resa fritt inom vårt land (ja, man får ju även resa utanför landet också).  Den tidigare "en timmes-regeln" skulle ju knappast vara till hjälp för oss som har 50 mil hit... 


Tacksamma över beslutet och tacksamma över att ha detta hus, vårt andra hem. Jag skulle nog gärna säga att vi hemestrar här nere! Vi håller oss allra mest hemmavid. Vi har renoverat och fixat en hel del här hemma denna sommar. Köket i källaren är ett minne blott så när som på en halv diskbänk som också ska ut efter att vi haft en rörmokare här. Såklart hade rörmokarn semester, hen också.  

Golv i entréer i både källare och på mellanplan är utbytta, en trapp är halvt laserad och det har tapetserats på ett par ställen. Vi har jobbat och kopplat av om vartannat.  Och fortsätter på samma sätt denna vecka.


Hur är det på en sådan här semesterort under coronatider då?
Vi upplever nog att det är ungefär som en vanlig sommar vad gäller besökare. Kanske något mindre? Vädret har ju inte varit det allra bästa här på Bästkusten, vilket brukar påverka hur mycket folk det är på den berömda Smögenbryggan till exempel.

Båtarna i gästhamnen har definitivt inte varit lika många som en vanlig sommar i alla fall. Där syns en klar skillnad och den allra största skillnaden är att man ser knappt en endaste Norge-flaggad båt. Inte många bilar med norsk regplåt heller faktiskt. I vanliga fall kryllar det av norrmän här. 


 Uteserveringarna har varit rätt fyllda, men borden har nog glesats ut något. Inne på restaurangerna har det definitivt glesats ut mellan sittplatser och bord. De gånger vi har varit ute och ätit så har det känts helt okej. Kanske kan jag tycka att det var rätt klantigt och oproffsigt av personal på ett ställe en kväll att krama om en annan gäst, en vän hen inte hade sett på länge...  Då håller vi ju inte avstånd, direkt... 

Avstånd är ju lite intressant det också. Oftast tycker jag att folk faktiskt tar mer hänsyn än i vanliga fall, man går åt sidan på ett annat sätt när man möts på en trottoar eller så. Oftast hålls avstånd i köer. Men undantag finns ju såklart i butiker m.m. Jag kan nog tycka att ungdomar och de som är äldre (70+) är de som kanske är sämst på detta med att hålla avstånd... 


 Till och från har det varit fullt med husbilar på ställplatsen strax bortanför oss.  Parkeringarna har varit fyllda i stort sett varje dag, campingarna i närheten verkar ha varit fullbelagda, så nog har det varit mycket folk här nere. Och varför skulle det vara färre än vanligt, kan man ju fundera över... vi tillåts ju att resa fritt...  Bara vi tänker på restriktioner som fortfarande råder. 

Vi har verkligen tänkt på restriktionerna och lever på samma sätt här som när vi var hemma. Det är avstånd som gäller. Handspriten ligger alltid i handväskan beredd att fiskas upp efter ett besök i någon butik. Vid hemkomst är det handtvätt. Jag har för den delen alltid varit noga med handtvätt och handspriten har alltid bott i mina väskor och varit mitt sällskap, så just det är egentligen ingen stor skillnad. Kanske har jag inte spritat händerna efter precis varje butiksbesök tidigare ;) 


Vi har undvikit att besöka Smögenbryggan de tider på dagen då många andra är där, de gånger vi varit ute och ätit har vi bokat bord och vi har valt bort att sitta på någon uteservering där det varit mycket folk. Istället har vi avnjutit en drink eller annat gott på hemmaplan. 

 Vi har planerat våra inköp i matbutiken noga, och valt tidpunkter på dagen när det är som minst folk.  Vi är inga badstrandsmänniskor någon av oss, så där har vi inte behövt trängas, men klipphäng gillas stort och det finns gott om klippor här och absolut ingen trängsel.  Vi har också roat oss med någon båttur emellanåt. 


Mycket mer har vi väl inte kunnat göra för att ta vårt ansvar i Corona-tider. Vi har inte ens haft andra besökare än våra egna barn och barnbarn här, de som vi valt att träffa från början.  Mannen i mitt livs ena kompanjon och hans fru var förbi en sväng här i början av semestern. De stod med husbil på vår infart och vi tog en fika tillsammans. Att vi tyckte det var okej, var just för att de ändå jobbat tillsammans hela tiden.  Men några kramar blev det såklart inte.

Ingen kram fick Mannen i mitt livs syster med man heller, som tittade förbi en snabbis en dag när de var i krokarna. De var inte ens in i huset, tror jag. Vi satt på avstånd och fikade utomhus, de hade vi ju inte sett på länge så då är det bäst att hålla hårdare på restriktionerna. 


Jag är helt klart extra tacksam över att ha detta hus just i år, för jag hade nog inte velat vara "vanlig turist" här nere i år. Att vara i behov av att utnyttja både offentliga toaletter, restauranger m.m... det hade jag inte velat.  Så skönt att kunna "semestra/hemestra" i sitt eget hus! 

Hoppas ni alla andra också kunnat njuta och känt att det varit en okej semester trots allt, vad ni nu gjort!? Kanske har ni också, som vi, fortfarande semester? 


Maria

5 kommentarer:

 1. Jag håller med dig om att ungdomar och äldre är de som har svårast med avstånden. Ungdomar tror väl som alltid att inget drabbar dem och de äldre tycker att alla andra ska skydda dem.
  Det är så kul med dina bilder från hur ni bor. Och dina bilder på kläder, jag är helt förstummad över hur många klänningar du har! Själv äger jag två!! Men är nog ingen klänningsmänniska direkt.
  När jag var hemmafru hade jag sommarlov när barnen var sommarlediga och kom in i nån slags semesterfeeling. Det måste man, annars blir det bara vardag!
  Ha det så gott sista veckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, jag tror också att det är så de unga och de gamla tänker!
   Att ha två klänningar när man inte är "klänningsmänniska" är fullgott, tycker jag! Jag tokgillar att bära klänning, annars hade inte jag heller haft så många. Men jag har kanske osunt många ;) :)
   Ha det fint!
   /Maria

   Radera
 2. Vi har ju bara varit hemma inte ens tagit ut husvagnen på tur som vi brukar. Det beror på att vi måste använda offentliga toaletter och duschar. Klart man skulle kunna uträtta sina behov i skogen och tvättat sig i sjöar och älvar men. Nej jag är för gammal för sånt vill ha lite komfort. Handsprit i bilen och så duttar man på varje gång man är i butik. Håller med dig vissa håller inte avstånd och fattar inte ens att de inte borde stå mitt i ingången och snacka skit. Unga som gamla. En kvinna sa tom. åt sin dotter att tränga sig förbi maken i jordgubbsköpet. Men så då blev han arg och sa att annars kan man vänta på sin tur i corona tider. Jag är i riskgrupp. Åhhh vad hon skämdes. Kanske folk inte tänker sig för utan bara kör på som vanligt. Njut av er sista semestervecka i ert fina mysiga hus. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 3. Ni har ett väldigt fint sommarhem i en charmig del av Sverige. Skönt att ni fick möjligheten att ta er dit och njuta i sommar. Själv har vi varit både i stan och strax utanför Malmö i vår stuga. Skönt med hemester!
  Tycker vi hanterar i det stora hela Corona och avstånd bra! Men jan hålla med att unga och äldre är de som är sämst. Var på stort bröllop i lördags med mycket bra ordnat med avstånd för alla situationer. Då kändes det genast oknatt närvara.
  Kram Kajsa

  SvaraRadera
 4. Att ungdomar som alltid tycker sig vara odödliga är slarviga med avstånd och kramar brukar jag inte vara särskilt förvånade över, men 70+'arna!!! Herregud! De som uttalat är i riskgruppen och blir hårt drabbade. Så förvånad!

  Precis av den anledningen som du säger om att turista och vara beroende av restauranger valde vi Värmland som semestermål i år. Visst var det en del turister (och faktiskt rätt många norrmän och tyskar), men jag blev förvånad över att det i varenda butik och restaurang fanns handsprit. Dessutom använde folk det. Bra där! Sen var det visserligen några händelser som vi morrade över.

  Kram Lena

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Lämna gärna en hälsning så hittar jag tillbaka till dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...