fredag 11 september 2020

Vilken sy-dag det blev!

 

En stor del av dagen spenderades i mitt arbetsrum, mitt sy-rum, igår. Jag känner verkligen att inspirationen och kreativiteten är på gång på riktigt nu! 

Jag började med att sy de där mössorna som skulle ha sytts redan förra hösten, till Lillprinsarna... trådarna i overlock-tråden gjorde inte mycket annat än att trassla sig då och jag tappade lusten totalt och slängde möss-projektet åt sidan. 


För tillfället är vi ju goda vänner med varandra, jag och overlocken, så jag klippte till nya mössor (hittade senare även delarna från förra året också) och trampade på gasen.  Vet inte hur lång tid det tar att sy en sådan enkel mössa i trikå, men det är inte många minuter. Så länge inget krånglar vill säga... Nöjd och glad över att det gick så bra, så plockade jag fram tyget som jag hade köpt för att sy mössa (eller om det var tights....?) till Lillprinsessan.  Nu var jag mer sugen på att testa ett nytt mönster på en tunika.  Började med att rita av mönstret och klippa ut. Det är ett virr-varr av olika modeller så man får vara noga med att inte halka in på fel modell ;)  Jag har ritat av den här typen av mönster i många år, så det brukar inte vara några problem. 


När jag klipper till tyg till plagg till mig själv, tycker jag oftast att det är trist och inget annat. Sånt där nödvändigt ont, typ. Men att klippa till små kläder till barn, det är faktiskt en helt annan sak. Delarna är ju betydligt mindre och mönstret ligger ju på plats bättre. Ja, självklart nålar jag fast det, men ändå... Det är faktiskt roligt att klippa till barnkläder. En del av jobbet, och inte bara "slöseri med tid". 


Sen är det ju bara att sätta igång och montera ihop delarna, enligt beskrivning. Har man sytt förr så har man ju en del koll på i vilken ordning man gör saker, och behöver kanske inte läsa beskrivningen hela tiden. Eftersom tunikan syddes i trikå, så använde jag overlock-maskinen till allt utom halsstickning och fållar i ärmslut och nedtill. Fållarna hade jag i och för sig kunnat sy på min overlock eftersom jag kan montera bort kniven och sy cover-lock-sömmar också, men jag hade ingen som helst lust att krångla med att byta nålposition och trä om trådar, när det nu gick så bra... 


Sisådär ett par timmar efter att jag började med mönstret, så var tunikan färdig och jag hoppas att storleken ska passa på Lillprinsessan. 

Det kändes verkligen som att jag hade hamnat i ett "flow"! Lika bra att smida medan järnet är varmt, ni vet...

Jag plockade fram ett annat tyg som jag köpt för några år sedan då jag hade tänkt att sy en tröja till Lillprinsen... men som aldrig bidde någon tröja...  Nu bidde det varsin mössa till Lillprinsarna. Mössor går ju alltid åt, de glöms kanske någonstans eller blir kvar på förskolan och så står man där på morgonen nu när det blivit lite kyligare... 

Som sagt, de går så himla fort att sy på overlockmaskin och nästan lika snabbt om man syr dem på vanlig maskin med trikå-söm. Det går inte åt långa biten tyg, (ca 45 cm) och eftersom tyg oftast ligger på ca 140cm bredd, så får man ut 3 st på bredden!  Kostnaden per mössa blir inte många tior, beroende på hur dyrt tyg man valt.


Jag var så himla glad över att ha uträttat så mycket vid symaskinerna igår! Så härligt att känna att jag är på gång igen! Jag tycker ju hemskt mycket om att sy, men det har varit flera perioder då jag hamnat i dvala vad gäller sömnad. Men nu så... jag sydde ju faktiskt klänningen till mig själv i tisdags också!  Så sy-dag både tisdag och torsdag denna vecka! 

Idag, fredag pysslar jag med lite annat här hemma så här inför helgen. Som att helghandla, snygga till hemmet lite och bara känna mig allmänt i fredags-mood! Maria

2 kommentarer:

  1. Kul att kunna sy egna kläder som sagt. Man kan ju kanske lämna in beställningar snart till dig vetja. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  2. Precis som du skriver, det är lika bra att smida medan järnet är varmt.
    Supersöta mössor och fin liten tunika med. Barnbarnen kommer bli jätteglada.
    Kram Carin

    SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Lämna gärna en hälsning så hittar jag tillbaka till dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...