onsdag 10 oktober 2018

Häng med över till USA, New York City!


Nu så, jag vet att det finns de som väntat på bilder från vår USA-resa. Och här kommer de! I alla fall den första etappen, det blir fler delar. En massa bilder och en del text, blir det i alla fall! 


Vi lämnade Arlanda ganska tidigt på morgonen och gjorde ett byte i Köpenhamn, eftersom SAS inte längre verkar ha direktflyg till Newark. Vi landade på Newark lunchtid lokal tid och det var smått kaos på flygplatsen p g a att det tydligen inleddes någon form av vad ska man säga "politikervecka" typ, och flera viktiga personer kom samtidigt som oss från olika håll. Det var även en del demonstrationer mot något. Och poliser överallt... Taxibilarna kom inte fram som vanligt, utan vi fick leta oss fram lite för att till slut sitta i en taxi på väg in till city. Och det var då, av taxichauffören, vi fick veta vad som pågick. Och naturligtvis bodde de i samma krokar som oss, så det var begränsad framkomlighet utanför hotellet med avspärrade gator, poliser m.m


Hotellet ja, en typisk vy från ett hotellrum i New York... Ser ni takterrassen till höger i bilden ovan, strax ovanför mitten? Ser ni också att det är långt ner till gatan, det gulaktiga huset snett framför verkar ha typ 17 våningar. 


Jag skulle gissa att takterrassen ligger några våningar högre upp.


Och riktar man kameran uppåt och får med hela den högsta byggnaden intill, så hamnar takterrassen längst ned i bild och man ser att 20 våningar, det är verkligen ingenting för ett "höghus" i New York...  Fast detta var mitt femte besök i New York, så slutar jag aldrig fascineras av skyskraporna. Jag blir smått yr i huvudet om jag går nere på gatan och samtidigt blickar upp mot toppen, på byggnaden jag har intill mig! Denna resa hade ju mer än NYC som mål, och eftersom vi varit där några gånger hade vi bara bokat två nätter där. Första eftermiddagen och kvällen var vi trötta och fick kämpa lite för att inte sova allt för tidigt och därmed vakna mitt i natten. Vi promenerade lite i närområdet, hann med en liten vända in i Central Park. Vårt hotell, Park Lane som var ett riktigt bra hotell, låg väldigt nära parken, vilket jag gillar. 


 Vi vaknade tidigt, gjorde oss iordning och gick ut för att äta en "typisk" amerikansk frukost med ägg, sausage, toast och potatis. Sen tog vi en promenad bort till Lexington Ave för att besöka den charmiga lite gammeldags leksaksaffären, som vi alltid besökt. Det började vårt första besök, med att yngsta dottern ville ha något slags "samlarhäst" som inte såldes i Sverige, på den tiden i alla fall, och vi googlade fram denna butik. Sedan dess har det blivit ett "måste". Det är en fin butik, lite trång med trähyllor med massor av fina leksaker, mest rejäla saker känns det som och inte en massa "skräp". Rätt "oamerikansk" om man jämför med de stora jättarna, typ Toy´s R Us... Väldigt charmig, på något sätt tänker jag på den där barnbokhandeln i filmen "You´ve got mail" ... Det blev några inköp till barnbarnen.
Sen promenerade vi bort till Central Park och strosade runt lite där. Tog en fika och satt och planerade lite för eftermiddagen och kvällen. Några riktiga sevärdheter och turistgrejer hade vi inga planer på denna gång. Vi fokuserade istället på saker som vi tycker är mysiga med NY. Som att gå i Central Park, det är en enormt vacker pärla, en härlig oas mitt i den heta storstadspulsen. För puls, det är det! Hela tiden! Staden som aldrig sover, är ju inte taget ur luften precis. Det är ljud precis hela tiden! Men det är häftigt! En speciell upplevelse! Men klarar man inte av Stockholm för att man tycker det är för mycket puls och stress.. ja, då ska man nog kanske inte besöka NYC... Det finns så många vackra miljöer, sevärdheter, monument, caféer, vatten, gräsytor, gigantiska träd och mycket mycket annat i denna otroligt vackra enorma park! Alltid ser man något nytt! Och överallt dessa söta små ekorrar!


Vi bestämde oss för att ta tunnelbanan och åka längst ned på Manhattan för att besöka Battery Park, vilket vi också gjort varje besök. Det blir ju lätt så att hittar man någon sådan där liten "godbit" så vill man ju gärna göra om det. 
Vi satte oss med ett varsitt glas chardonnay och njöt av stunden. Det var väldigt lugnt, inte mycket folk alls en vardag i slutet av September någon gång kring lunchtid. 


När man sitter där har man havsutsikt och minsann, ser ni vad som faktiskt tronar upp sig lite längre bort?Jo, men visst är det Frihetsgudinnan!  Så här ser man det lite bättre med ordentligt objektiv också ;)  Vi har faktiskt aldrig varit i land på den lilla ö, som Frihetsgudinnan står på. Inför vårt första besök fick vi rådet att inte ta den färjan som går ut dit, utav en svensk man som numera är bosatt i just USA och blivit "amerikan". Det var bara onödigt långa köer och kostade en del. 


Istället fick vi tipset att ta "Staten Island Ferry", den orangea gratisfärjan som går mellan Manhattan och Staten Island. Den passerar förbi nära Frihetsgudinnan, och då har man i alla fall sett det på nära håll. Vi gjorde som svensk-amerikanen sa och när vi året efter gjorde om resan, så gjorde vi samma sak med döttrarna som var med. När yngsta dottern ytterligare ett år senare fick en hund, fick han namnet efter denna färja, nämligen Ferry... 

Vi avslutade vår andra och sista NYC-dag med att äta middag i Central Park, på The Loeb Boathouse som vi gått förbi många gånger och tyckt att det verkar mysigt att äta på. Fikat har vi gjort i caféet flera gånger. Men nu var det dags att testa en middag. De tog inga bokningar så vi fick chansa lite. Vi var där hyfsat tidigt och fick ett bord för två och det visade sig vara en fullträff. Fin och mysig restaurang, trevlig personal och jättebra mat! Vi blev dessutom bjudna på en efterrätt att dela på, fast vi inte beställde någon! Det där lilla extra gillar jag mycket! Precis som att vårt hotell hade happy Hour mellan 17-19, där alla boende på hotellet fick äta en enklare buffé med öl, vin och annan dryck gratis! 


Efter en mycket lyckad mysig och romantisk middag promenerade vi tillbaka till hotellet  i skymningen.  Vi konstaterade nöjt att vi fick en riktigt bra snabb visit i NYC, alldeles lagom för att sedan fortsätta dagen efter... vart får ni veta en annan gång! Om ni vill hänga med förstås!?Maria
4 kommentarer:

 1. Hej Maria
  Många besök har det blivit i denna stad och även övriga landset. NYC är underbart, ser fram emot fortsättningen på er resa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det fantastiskt, NYC! Det vi hittills sett av amerikanska östkusten tilltalar oss också mycket. Speciellt Newport som vi besökt tre ggr och så Boston, som vi besökte för andra gången denna resa. Kul att du vill se fortsättningen, det kommer :)
   /Maria

   Radera
 2. Har aldrig varit där men förstår att det är en upplevelse varje gång man besöker staden.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 3. Hehe, ja dessa skyskrapor. Kul visuell beskrivning av höjden på dem! De är lika fascinerande varje gång.

  Kram Lena

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Lämna gärna en hälsning så hittar jag tillbaka till dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...