onsdag 22 januari 2020

Kvällsfika, det var då det


Det fanns en tid då det förekom kvällsfika hemma hos oss, varje tisdag. Det var något som kom till en tisdag för många många år sedan då barnen var riktigt små och vi fortfarande bodde i Dalarna därifrån vi kommer hela familjen. Jag tror faktiskt att året kanske var 1997, vilket innebär att yngsta barnet inte ens fanns... 

Det började med en citronpaj med maräng, minns jag bestämt, som bakades en tisdag för att avnjutas på kvällen till det där programmet "Äntligen hemma" som gick då och i många år efter. Den där citronpajen skapade en tradition och det blev alltså kvällsfika på tisdagar i många år framöver.  Det har varit både hembakt och köpefika genom åren och det har varit ett uppskattat inslag där familjen suttit ner tillsammans och fikat, pratat och skrattat eller sett på TV tillsammans. 

När barnen blev äldre hände det ibland att det var de som bakade till det där kvällsfikat som hölls en gång i veckan och allra oftast på tisdagar just. Tisdagsfika, vet jag att vi kallade det också. 

Jag minns att barnen kunde fråga när de kom hem från skolan:

- " Blir det tisdagsfika ikväll?"  
eller 
-"Vad blir det för kvällsfika?"
Jag tror att det var i takt med att barnen började jobba om kvällar och sedermera började flytta ut, som den där traditionen liksom började dö ut...  Nu händer det inte alls så ofta att vi har Tisdagsfika. 

Men igår fick jag sån lust att fixa en paj som tisdagsfika till mig och Mannen i mitt liv. W gillar inte paj, och hon är ju i stallet varje kväll, så hon fick ta glass från frysen istället. 

Jag slängde ihop en knäckig paj på några övermogna bananer och blåbär. Lite vaniljsås på det och det blev riktigt gott faktiskt.  Halva pajen blev över så jag tog mig nyss en liten liten bit, när jag ändå skulle använda den som "bildmaterial" till inlägget.  

Jodå... den var god idag också ;) Maria

7 kommentarer:

 1. Livet är för kort att inte göra allt för att förgylla vardagen. Det behövs så lite för att det ska kännas lite festligare, en god kaka, en blomma....Härligt med tisdagsfika ☕️��Kram Ylva H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Visst är det så! =)
   Kram/Maria

   Radera
 2. Mysigt med fika, och tänk att ni höll er tradition i så många år.
  Jag ska baka en paj nu, till torsdagsfika på jobbet i morgon. Det blir aprikospaj, dom brukar gilla den.
  Ha en fin kväll vännen
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Här försöker vi undvika kvällsfika ;-) Visst unna sig är trevligt, men det kan bli lite väl trevligt på vågen :-D tror vi skulle ha svårt att bara hålla det till en dag i veckan ;-) men det ser onekligen gott ut :-D
  Kram MariaG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är grejen, att bara fika på sötsaker EN kväll i veckan, om man nu ska fika alls ;) Annars uppskattar jag faktiskt en god macka ännu mer än sötsaker! =)
   Kram/Maria

   Radera
 4. Mysigt med såna där traditioner som man märker att barnen uppskattar. Pajen du gjorde igår låter jättegod!

  Kram Lena

  SvaraRadera
 5. Mysigt med traditioner och något gott till kaffet är aldrig fel.
  Kram Carin

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Lämna gärna en hälsning så hittar jag tillbaka till dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...