fredag 20 december 2019

När man köper granen i kartongen


Här hemma står granen klädd och färdig i uterummet. Den har varit klädd sedan i lördags, alltså snart en vecka och än är det inte ens dagen före julafton. Den där traditionen att klä julgranen kvällen innan, som både jag och Mannen i mitt liv har med oss, och säkert många andra också, den är putsväck minsann! 

För mig är det rätt viktigt att få njuta lite av granen. Vi kommer fira "julafton" med hela familjen redan imorgon, eftersom våra döttrar firar hos sina respektives föräldrar på självaste julafton i år, och då vill jag ju att granen ska vara klädd! Sen efter julafton, åker vi ju upp till vår hytte igen och när vi kommer hem igen, så ska ju granen bort... så ja, man kan säga att det blir en tidig jul här i år ;) 

Jag är faktiskt lite barnsligt förtjust i det där med julgran. Jag har alltid varit väldigt bestämd när det gäller att klä granen, jag har styrt med järnhand vad som ska hängas i granen och kanske främst vad som inte ska hängas i granen.  Jag har till och med hängt om kulorna efter att barnen varit med och klätt den, naturligtvis när de gått därifrån och inte ser. Och naturligtvis har vi inte haft julgranspynt som barnen gjort själva. Förlåt, men det är sån jag är... ;) 

I år var det jag och W som klädde granen och när man är 21 år, så har man lärt sig hur mamsen vill att det ska se ut, så nu är det inga problem att släppa loss barnen med att klä granen ;) 


Jag är riktigt nöjd med årets gran, som faktiskt är en konstgjord gran. Vi hade kostgjord gran från det att vi bodde i lägenhet som ungdomar och den granen hängde även med till första huset. Snygg var den nog säkert inte, men rätt praktisk. Vi slängde den när vi flyttade från Dalarna och på 2000-talet har det varit äkta granar. Kungsgranar. Kungsgranar är finast tycker jag, men de är ganska tjocka i stammen och svåra att få ner i en bra julgransfot, med lite tyngd i. Kungsgranarna är bra för de barrar inte på samma sätt som rödgranarna. Men om man åker bort och inte vattnar granen då blir Kungsgranens grenar också hängiga och kulor ramlar ner och går sönder. Jag vet, jag har varit med om det.

Just det ville jag slippa i år, därför beslöt vi oss för att köpa en konstgjord gran. En stor kartong med gran släpade jag med mig hem förra fredagen. Utseendemässigt så går den här granen nog inte att jämföra med den gamla konstgjorda från 90-talet. Men så kostade vi på oss en "lyxmodell" den här gången...  Fina barr, fin färg och tät och fin. Den hade inbyggd LED-slinga med närmre 400 ljus, så de där smarta trådlösa julgransljusen som vi köpte för ett par år sedan, de ligger kvar i förrådet.  

Personligen gillar jag när granen är fylld av kulor i olika storlekar och färg. Jag har varierat färgerna under åren och i år blev det vitt, transparent, guld, silver, brunt och lite grönt. Förutom "figurkulorna" som kanske har någon annan färg i sig också. 

Det ska alltså vara fullt på grenarna! I toppen sitter i år en stjärna i guld eller i alla fall guldfärgad plast. Mannen i mitt liv föredrar spira, men jag fick faktiskt godkänt på stjärnan. Som om jag skulle ha bytt annars...? ;)  Jag brukar variera även mellan spira och stjärna, faktiskt ;) 


Hur vill ni ha granen? Lika varje år? Mycket kulor eller sparsmakat? Hög gran, liten gran, tät gran, gles gran... äkta eller fusk....?  Berätta gärna! 

När jag sitter här i uterummet och knappar ner det här inlägget, så lyssnar jag och slänger ett öga då och då samtidigt, på Ernst som julfixar på TV play. Lite julstämning ger det allt! Tittar man ut så lyser julkänslan med sin frånvaro tack vare en grön gräsmatta... 

Jag ska fortsätta med att lägga in ett par sillar till imorgon och sen ska alla klapparna slås in.  Sen lägger jag julfix åt sidan för idag och ägnar mig åt fredagsmys istället ;) 

Ha en riktigt fin fredag och helg, stressa inte inför julafton! Det blir jul ändå ;) Maria


4 kommentarer:

 1. Wooow vilken vacker gran! Jag är precis som du... vill egentligen inte klä granen förrän kvällen före julafton men ska man fira julafton innan själva julafton så måste man ju ha granen klädd! Stort grattis också till hytta! Så fint och bra det blev. Där kommer ni att trivas som fisken framöver. Jag har ett par fjällenresor inbokade på nyåret som jag ser så mycket fram emot så visst är det härligt med vinterliv. Ha en fin jul- och nyårshelg med era nära och kära! Kram //Tina

  SvaraRadera
 2. Den var ståtlig och vacker din gran.
  Sedan vi flyttat till Spanien har vi inte haft någon gran. Vi är inte hemma över jul och nyår.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 3. Vilken vacker gran. Perfekt med fuskgran. Det har känns lite tububelagt att ha konstgran, men visst är der praktiskt att slippa alla barren och en lättnad för alla som inte tål granar. Köpte en Georg Jensen stjärna förra året och så roligt att plocka fram den i år igen. I år att det blått och guld som gäller som kulor. Ha en härlig jul !Kram Ylva H

  SvaraRadera
 4. Tittar in och önskar dig ett alldeles makalöst 2020!

  Kram Jenny

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Lämna gärna en hälsning så hittar jag tillbaka till dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...