söndag 22 juli 2018

En tur på Sotekanalen

 
I Torsdags tog vi med våra gäster (svägerskan och svågern) och "turistade" på Sotekanalen.
 

Mannen i mitt liv och jag har sett och hört talas om de så kallade "berättarturerna" som går med båten Soten, på Sotekanalen, en kanal från Smögen bort till Hunnebostrand.
 


 
Turen tar ca tre timmar och i biljettpriset ingår en västkustbuffé med räkor, lax, sill, potatis, olika röror och nybakt bröd.
 


Resan är även en guidad tur och vi fick berättat för oss:
 

"Vilda historier,skrönor och fakta i en sanslös blandning.
En levande berättartradition i ord och bild direkt
hämtad från ljugarbänken
"
 
som det beskrivs på hemsidan. '
 


Och den beskrivningen stämde bra in. Vår kapten som också var vår guide,  berättade med inlevelse om hur det var förr i detta fiskesamhälle, som jag och Mannen i mitt liv så handlöst förälskat oss i...
 


Västkustbuffén var riktigt bra! Jag som vanligtvis inte gillar bufféer så där vidare värst, måste ge den mer än väl godkänt!  Fräscht och fint och de två som servade oss med mat och dryck gjorde ett kanonjobb, trots att de bara var två.
 

De flesta borden var dukade för sex personer och det var bordsplacering, så vi som var fyra fick sällskap av ett yngre par (herregud, vad gammal jag låter när jag säger yngre par om ett par i typ 30:årsåldern....!? ) som var på Smögen för första gången.
 

De var trevliga och de undrade lite över oss, om vi var på Smögen som turister. Det kändes lyckosamt att kunna berätta att vi efter några år av besök på ön numera har eget boende här...  Jag slås än en gång av hur tacksam jag är över det...
 

Någonting som jag upptäckt är lite roligt är att när man varit här allt mer, så hittar man ju olika ställen, det finns saker att visa sina gäster och man kan rekommendera andra turister olika saker.
 

Som när det yngre paret frågade om något bra matställe t ex, då delar man glatt med sig av tips om sina egna favoritställen och om de ställen man hunnit med att testa. Jag vet ju själv hur viktigt det är att få en bra matupplevelse! Man vill inte gå på en nit eller hamna i en "turistfälla".
 

Mumsandes på fantastiska goda räkor och två sorters ljuvlig lax "kryssade" vi alltså bort till Hunnebostrand.
 

Och där vände vi om tillbaka till Smögen igen under tiden som vi intog kaffe och lite sötsaker. En riktigt trevlig utflykt fick vi med inte bara god mat utan även en hel del roliga och intressanta berättelser från förr.
 
 
 Jag tycker historia är roligt och alltid när vi varit på guidade slottsturer och annat så har jag stått där och undrat hur det var att leva där på slottet, eller hur Carl Larsson och hans familj hade det på sin gård... eller Anders och Emma Zorn... ja ni fattar...  Samma nu... tänk om man kunde resa tillbaka i tiden och få ta del av hur det var att vara fiskarhustru...
 

Jag inser att det med all säkerhet inte var en dans på rosor utan att det var ett rätt hårt liv, och så klart ett hårt liv för alla som var fiskare också...  Men ändå, det är intressant och vår kapten och guide lyckades bra med sin berättelse som fick mig att känna  "feelgood" när han avslutade med att man ska tänka på att man nog har ganska mycket att känna lycka över i stunden där man är...  Tänkvärt!
 

Och just lycka, det är vad jag känner här på vårt underbara ställe! Idag har vi vinkat av ännu ett par gäster som hållit oss sällskap ett par dagar, nämligen min äldre bror och svägerska. Och när man hör alla gäster konstatera hur härligt det är här, så påminns man än en gång... Ja, det är fantastiskt härligt! Jag njuter!  
 
 
 
Maria

5 kommentarer:

 1. Vilken härlig och trevlig utflykt.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. Vilken underbar utflykt. Kram Eva

  SvaraRadera
 3. Vilket härligt inlägg från ert fina ställe! Underbara bilder!

  Ha en fortsatt skön semester!

  Kram Lena

  Kram Lena

  SvaraRadera
 4. Himmel vilken sommar ni haft!
  Jag kan förstå att det där är ert paradis på jorden..;)
  Heeeelt magiska bilder och jag blir SÅ sugen på att åka till kusten..
  Kraaaaam Katarina

  SvaraRadera
 5. I enjoyed over read your blog post.
  Your blog have nice information, I got good idea from this amazing blog.
  I am always searching like this type blog post. I hope I will see again…
  หนังออนไลน์

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Lämna gärna en hälsning så hittar jag tillbaka till dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...