onsdag 18 juli 2018

Byta Bohuslän mot Bergslagen och Dalarna

 Åtminstone bara för några dagar...
 Vi gjorde en roadtrip i helgen som gick. Mannen i mitt livs mamma, eller min svärmor kan man ju också säga... Hon har pratat en längre tid om att vi "måste" åka till Sikfors...
 Sikfors ligger inte långt bort från Grythyttan och då vill jag åka dit också.... Jag har aldrig varit där, men det känns som att det hör till allmänbildningen att ha besökt det plejset...?
 Yes... sagt och gjort! Jag och Mannen i mitt liv lämnade Wikers Bohus i fredags morse, åkte upp till Dalarna för att lördag morgon ta med oss Mannen i mitt livs föräldrar i bilen och åka neröver i Bergslagen. Vovven hade vi med oss och lämnade hos Minstingen i stugan. Hon var så snäll och åkte dit för att vara hundvakt över helgen och vi fick krama lite på henne igen.
 
 Eftersom jag ju ville se Grythyttan så tog vi en fika där. Såklart satt man i Grythyttan-möbler... såklart!
 Grythyttan verkar vara en mysig plats. jag och Mannen i mitt liv blev lite sugna på att boka in oss på en övernattning där vid tillfälle. Tänk om den där rosé-trucken som stod där nu, skulle råka stå där då också? Hoppas kan man ju alltid för nu var den stängde och efter en stund rullade den iväg. Mot nya äventyr?
 
Även vi rullade iväg...
 
Och Grythyttan-möblerna verkade hänga med genom resan... Även i Sikfors, på Sikfors Herrgård fanns de med i möblemanget.

 
Sikfors Herrgård visade sig vara en fin byggnad i lite sådära vad ska man säga... New Englandstil, nästan... Mina tankar gick i alla fall lite ditåt. Det gör ju mina inredningstankar ganska ofta... ;)
 

 
Konst av olika slag prydde entrén. Både en "gubbe" gjord av ståltråd och en lite mjukare skapelse i form av en orkidé, gjord av tyger.
 
 
Det där med att min svärmor har tyckt att vi "måste" åka till Sikfors... det är här herrgården kommer in i bilden. Nämligen är det så att Mannen i mitt livs morfar kom från Sikfors. Han föddes där och växte till rätt stor del upp hos sina farföräldrar eftersom hans far gick bort olyckligtvis i en lunginflammation medan hans mor väntade honom, i början av 1900-talet.  Så tragiskt.
 
 
Den däringa farfarn han var kusk på Sikfors herrgård, därför tyckte vi det var lite roligt att äta lunch där.  Det var ett litet, lite anonymt ställe med vacker utsikt och väldigt god mat! Tips om någon vill äta helg-lunch i de trakterna av Sverige!
 
Efter lunch fortsatte vi vår roadtrip uppöver till Dalarna. Vi stanande till i Vansbro för att ta en fika. Svärföräldrarna är bra på fina fik i Dalabygden, måste jag säga.
Jag som egentligen inte är mycket för bakverk, utan mer är en smörgåsnisse... jag var ändå bara tvungen att testa en väldigt lokal bakelse. Vansbrosimningsbakelse. Ja, vad den innehöll? exotisk curd och något med nougatkrisp och blåbär om jag inte minns fel... god var den i alla fall!
Så fortsatte resan, och svärföräldrarna började fundera på var vi skulle kvarta in för natten...

Det var ju liksom så att detta Sikfors-besök skulle kombineras med det årliga besöket i Nusnäs och Nittsjö...
Det visste svärföräldrarna, men de visste nämligen inte var vi hade bokat hotellrum åt oss.
 
De gissade såklart först på Tällberg, men vi var ute lite för sent när vi bokade rummen, så det fanns inte två stycken lediga.
 


Så vi hade bokat rum i Sälen. På Gammelgården. Det var bara jag som inte varit där förut. Och jag säger bara... Vilket ställe! Så himla mysigt!  Vi fick våra rum i deras alldeles nya byggnad. Och ojojoj... vilken dröm att få bo där för en inredningsnörd...
 
Så fint inredda rum (svärföräldrarnas var ännu finare än vårt, med randig tapet i grått) och lobbyn eller vad man ska kalla det...
 
Ja, ni ser ju själva på bilderna här med de rödrandiga tapeterna... WOW!
Namnet Gammelgården talar ju för sig självt, att det är en gammal gård. Och så otroligt vacker och mysig! Prisvärda rum( så här års, vintern vet jag inte?) också!
 
Alla var nöjda över valet av hotell för natten och vi åt en god middag tillsammans och hade en trevlig kväll. 
Jag kan absolut tänka mig att åka dit igen. Svärföräldrarna har varit där på julbord och det var SÅ mysigt sa de, och det kan jag mycket väl tänka mig med den miljön!!!
Vi hann med en liten promenad uppför backen och fick lite fjällutsikt.  Så var svärfar nöjd och glad, han gillar fjäll, han ;)
Jag tycker också att det är vackert, men om jag måste välja så väljer jag ju helt klart klippor och hav...
Men fina byggnader och sånt annat vackert det går jag ju gärna igång på, med kameran!
 

Tyckte att detta gamla hus var så otroligt vackert. Så fina rullgardiner eller vad det nu är som förhindrar insynen.
Annat som kan fånga mitt intresse kan ju vara en kvarglömd tappad vante, som påminner om att det varit en kall vinter...
Så fick jag även med fjällkyrkan också... Säkert vackert att gifta sig där en vinterdag!

Ja, det är vackert även i fjällvärlden! Och all ljung som lyser lila-rosa...!
Lite annorlunda att vara i fjällen på somamren, mot på vintern... ingen snö och inga liftar som går....Precis som på västkusten på vintern, då Smögenbryggan är helt tom och öde.
Morgonen därpå var det så klart dags för en hotellfrukost och efter det packade vi in oss i bilen för vidare färd mot Nusnäs. Och där missade jag att ta fram kameran, fast det är å andra sidan inte så där väldigt vacker byggnad, det där stället vi var på. Vi var ju så klart till Dalahästtillverkningen och köpte små dalahästar till de nyaste två barnbarnen. En rosa och en ljusblå. Och jag köpte mig en fin en, jag med. Lite större variant i vitt, blått och lite gult. Sverige-serien tror jag minsann att de kallade den? Den ska flytta hem till "vårt riktiga hem", och bo i köket där.

Nästa och sista stopp innan vi åkte tillbaka till gamla barndomsstaden, det var en byggnad som är riktigt vacker, tycker jag, så den hamnade på bild! Nittsjö Keramik, jag gillar verkligen det stället och är så glad att jag hittat det tack vare svärmor, som länge haft en del keramik därifrån. Vi köpte en salladsskål och en godisskål denna gången. De fick flytta in i Wikers Bohus.
Jo förresten vi fikade ju även i Nittsjö, ett "trädgårdscafé" i lite retro anda med udda koppar och en rätt skön känsla av omodernt ;) .  Som sagt, det var slutdestinationen på vår roadtrip, sedan var det bara att rulla neröver igen till ´de gamla hemtrakterna, för att hälsa på mina föräldrar också innan vi dagen därpå gick upp och åkte tidigt, tidigt "hem" till Västkusten igen.  Och här är vi kvar. Har nyligen vinkat av Lilllprinen och hans familj som lånat huset lite när vi varit borta, och strax kommer nya gäster för några dagar...
 
 
Maria
 
 
 
 


1 kommentar:

  1. Men jisses vad många fina ställen ni hann med på så kort tid! Helt klart lockar det att besöka.

    Kram Lena

    SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Lämna gärna en hälsning så hittar jag tillbaka till dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...