onsdag 11 april 2018

Kökets förändringar från scratch 2012 och fram tills nu

 
Jag gillar ju att förändra med olika färger, efter årstider och så där.. och köket har gått igenom en del genom åren. Jag har tittat genom i historiken för att minnas lite och fundera lite på hur jag vill att det ska bli härnäst.
 
Den som vill, hänger på och kollar! Det blir många bilder och mycket text, men jag har som vanligt gjort inlägget mest för min egen del.
 
2012


När vi flyttade in den där helgen i slutet av Februari 2012, var det en fantastisk känsla! inte bara vad gäller köket, utan hela huset förstås! Huset som vi ritat själva, det hus som var rätt mycket vårt drömhus... Matsalsmöbeln som vi haft i förra husets vardagsrum, fick bli vår köksmöbel. Den urgamla kökssoffan köpte vi till förra husets uterum och nu fick den bli vår kökssoffa. Jag har alltid velat ha en rejäl kökssoffa och  nu fick vi plats med det.
 

 Vita kökssnickerier istället för ek, som vi hade i det förra huset. Bänkskivor i laminat, föreställande granit. (Som vi funderar på att byta ut, faktiskt. Men det är så mycket annat på G nu med Smögenhuset och allt )
 

Vårt tredje hus, men första huset med en köksö. De gamla barstolarna hade vi med oss från förra husets "bardel" som fanns mellan kök och vardagsrum.
 
 
Köket piffades allt eftersom och en hylla med diverse lantliga pryttlar sattes upp ovanför soffan. Barstolarna åkte ut rätt snart och vi funderade länge på vad vi ville ha. Pallar eller stolar? Trä eller metall? Vilken stil?
 
 
Till slut blev det ett par enkla pallar från IKEA (som visade sig inte vara så väldigt hållbara, en gick sönder rätt snart har jag för mig?) Svarta pallar för att matcha de svarta vitvarorna. (Numera är de båda utbytta mot INGOLF barstolar i svart) Hela huset gick rätt mycket i svart-vitt-beige-brun från början. Köket inget undantag.
 
 
 Till vår första midsommar i nya huset ville jag ha blått, vitt, rött... Sydde kuddar i lappteknik. Minns att jag tyckte det var fräscht och sommar-lantligt.

 
När hösten började närma sig ville jag ha det lite mera ombonat i köket. Jag som alltid varit svag för rutigt, men kastat alla rutiga gardiner i tron om att alltid vilja ha enkla vita gardiner... Jag sydde rutiga längder som ramade in fönstret. Jag kommer nog aldrig ifrån det där med att jag gillar "murrigt" och ombonat, mer än avskalat...
 
 
Vi köpte ett avlastningsbord som fick köket att se mera färdigmöblerat ut. (Det är samma sideboard som jag nu vill byta ut och flytta vidare till Wikers Bohus)
 
 
Det blev ett godisbord den julen...
 
2013


 
 
På våren köpte vi ett nytt matbord. Tröttnade rätt snart på ek-möbeln och blev så nöjd när vi hittade NORDEN, på IKEA. Det var ju så fräscht med vitt...  Ovanför köksbordet kom en ny lampa på plats, men svart tygskärm.
 
 
Hela köket gick ju mest i vitt och svart. Jag ville nog ha det så, eftersom jag haft ett ek-kök i flera år...
 
 
Av någon anledning så köpte vi svarta stolar och inte vita, till bordet. Blåa gardiner (rutig gammal sparad kappa)  och kuddar i jeansblått tillsammans med det svart-vita.
 

Till julen åkte det upp vita gardinlängder och kökssoffan fick juliga kuddar i rött-vitt-beige. både köpta och hemsydda. (Undrar hur många kuddfodral jag sytt  (och köpt) genom åren????)

 
Ernst flyttade in på sideboardet och piffet förändras.
 
 
 
Direkt efter jul, innan nyår, så åker det röda ut. Jag kan absolut inte äta nyårsmiddag bland rött julpynt!!! Svart och vitt igen...
 
2014
 


 
Fönstret får hängande lampor, som tidigare hängt i andra fönster här hemma.
 
 
Vårkänslor och lite sugen på mässing...
 
Hortensior, mässingskrukor, turkos och krukor i naturmaterial...
 

 
 
Men när påsken kommer är det rosa som gäller!
 Det rosa hänger kvar och rosa pioner i en rostfärgad kanna... så somrigt och lantligt....

På sensommaren, så där lagom till kräftskivornas tid... då blir jag sugen på blått/vitt/rött... Lite mera av New Englandstilen, tack!
 

Så jag sydde kuddar. Välarbetade med många detaljer och kopplingar till vårt hem...

 
Och jag sydde gardinlängder. Blev så otroligt nöjd med den här stilen, men av någon anledning satte jag aldrig upp dem igen....??? (Numera bor både gardiner och kuddar i ett av sovrummen i Wikers Bohus, och gör sig otroligt bra där!)
 

När julen kom var det dags för nya kuddar igen... Det här året blev det kuddar i svart, vitt och lite kopparton.
 

2015
 
 


Efter att ha köpt en ny kaffebryggare (istället för en perculator som lade av)  så snygg att den kan få stå framme så låter jag Mannen i mitt liv montera pop-up-uttaget (som legat sedan byggtiden)  i köksön.
 

 
Samtidigt får jag en känsla av att vilja ha lite mera "köksigt" på köksön. Placerar en bricka med frukostflingor och annat bakom bryggaren. (Något som sedan stod där tills alldeles nyligen då jag återigen vill ha det lite mera rent på köksön...)
 När våren kommer blir det rosa i köket igen.
 


Även denna påsk går i rosa toner...
 

 
Mannen i mitt liv kommer hem med en fin kokbok, som får stå på sideboardet. Den där texten på boken får mig att vilja ha ägg i kopparfärg i påskriset.
 
 
Jag fungerar ofta så, att det är något litet i någon färg, eller stil, som får mig att gå igång och sätta en stil...
 
 
Helt plötsligt har jag plockat in vita köksstolar tillsammans med de svarta. (De köptes tidigare till uterummet tillsammans med ett vitt bord). Och rutiga gardiner är på plats igen. Denna gång en kappa i grå/vit/beige. Tillhörande kuddar sydde jag också... och de gamla "julkuddarna" med stjärnor kom också till användning. Den svarta lampskärmen byttes ut mot en grå. (Och nu vill jag byta igen, till något i metall eller glas...)
 

 
Sideboardet får en rätt clean dekoration. Silver, silver... och alla svarta stolarna byts ut mot de vita. (som ersattes med rottingstolar i uterummet)
 

När det återigen är dags för vinterpiff eller julpynt, så blir det i "Lexington-style".  Sydde lapp-kuddar med broderad text och motiv. Rött, blått, vitt!
 


Det som satte stilen var ett julpynt som jag hade fyndat på sommaren...
 
 
Det blev en explosion i rött, vitt och blått. Stjärnor och rutor. En tolkning av New Englandstil ;)
 

Lekfullt med julstrumpor...
 

... och pyntat sideboard. Det var nog den julen som jag verkligen fick en crush på mini-konst-granar???
 
 
 
2016
 
 


De vita hyllorna intill köksfläkten byttes ut mot svarta. En enorm skillnad, köket fick en känsla av "bistro" med det svarta som bryter av mot det blanka vita kaklet.
 

På sideboardet byttes lampan ut mot en lägre variant i ananasmodell. Grått och vitt...

 
...och rosa även denna påsk...
 
 
När sommaren kom så köpte jag äntligen en Kählervas, som jag länge velat ha... En Omaggio i jeansblått blev det. Jag inspirerades av stora dukar och annat i jeanstyg...och det blev nya kuddar...

 

 
 ...och en stor duk i jeanstyg. Jag såg bara de dyra fina, sydde en själv och upptäckte sedan att jag kunde köpt en ännu billigare hos en av inredningskedjorna... Man lär sig av misstagen. Jag och Mannen i mitt liv besökte Nittsjö och deras fabriksförsäljning den sommaren och plötsligt flyttade det in lite allmoge hemma hos oss... (sommaren därpå när vi köpte Wikers Bohus, så köptes det flera Nittsjö- grejer till det huset, så nu kommer nog även denna skål flytta ner. Riktigt fina saker! Kvalitet!)


 
Höstens antåg medförde att jag ville plocka bort det jeansblåa och jag var lite sugen på enfärgade gardiner igen. Jag var inne i en grå period inredningsmässigt...

 
 Jag köpte superduperbilliga längder hos IKEA, köpte gråa krukor hos handelsträdgården och de där röda rosorna på bordet...
 

...de vackra mörkröda rosorna gav mig idén om att plocka in lite, lite mörkrött och lite, lite blått...
 

 
Så.. ja, jag sydde återigen nya kuddar till den där kökssoffan...
 

 
Jag programmerade min symaskin med korsstygnsbroderier och slängde ihop en kudde av lte tygrester. Själva mönstret på broderiet påminner lite om Karin Larssons (Carl Larssons fru)  alster, tycker jag...
 

 Jag blev riktigt, riktigt nöjd med dessa kuddar (och även de bor nere i Wikers Bohus nu...) och vi tog bort den där hyllan ovanför soffan som jag hade tröttnat på sedan länge... eller egentligen var det "pryttlarna" som stod på hyllan och hängde på krokarna under, som jag tok-ledsnat på... Istället sökte jag efter kökstavlor och till slut så hittade jag de som passade perfekt hemma i vårt kök!


 När det återigen blev jul, så hade jag ingen jättelust med julpiffet det året... jag slängde ihop en grå-vit randig gardinkappa och plockade fram adventsljusstakarna...
 


De omtyckta virkade tomtarna med minnen från min barndom kom såklart på plats.
 
 
Kuddarna fick ligga kvar...
 
 
 och de fick sällskap av den där kudden från Lexington-style-julen...
 


2017
 
 
 
Jeans-stilen tillbaka efter jul... fönstret har fått nya hänglampor som ger lite mera ljus.
 


I och med det jeans-blåa började jag vilja ha in lite mera brunt/natur.. Suktade länge efter en bricka i rotting, letade budget alternativ men hittade inga och slog till slut till på den rätt dyra från Newport. Men SÅ nöjd jag blev med den!  En till Kählervas köptes också. Jag blev också väldigt inspirerad av att plocka in mer blått... blå gardiner...
 
 

Jag njöt mycket av vårt somriga blåa fräscha kök!


Men när det närmade sig höst... då ville jag ha det lite mera "murrigt" igen.
 
 
Jag satte upp gardiner som tidigare varit våra sovrumsgardiner. Grå botten med mönster i blått, vitt och beige


De passade perfekt till fönsterlamporna
 


Soffan fick nygamla kuddar. De rutiga som legat där tidigare och de broderade som gjordes till den där gardinen och sovrummet... Jag och dottern W klädde locket på soffan med tyg istället för den lösa dynan. Svart, som stolsdynorna.
 
 
Jag fick en idé om att ha två likadana lampor på sideboardet. Testade känslan med ett par som jag hade i huset redan. Men... det var ju ett par andra lampor jag suktat efter ett tag och velat köpa, men inte vetat var de skulle stå...
 

Nu var det ju solklart! Inväntade en rabattcheck och köpte sedan de två maffiga lamporna i glas och trä. SÅ snyggt! SÅ nöjd! (Men nu kommer de nog att byta plats om vi byter ut sideboardet...) Mina föräldrar flyttrensade sitt hus och jag fick en kruka som jag minns väl från barndomshemmet.
 
 
Den roströda färgen fick mig att vilja göra köket ännu mera höst-murrigt... Köpte ett kuddfodral i rostrött. Den grå Kählervasen fick ta plats på köskbordet och den fick "låna" konst-snittisarna som jag hade köpt med tanke på Wikers Bohus.
 
 
Mysigt och murrigt med lugna färger... Något jag också gillade mycket.
 
 
När julen kom fyllde jag på med rött i lite mera roströd ton. Sydde rutiga (rutigt igen!) gardiner i rött och beige.
 

 
 
Plockade fram gamla julkuddar och ett par småmönstrade roströda kuddar som köptes i ett försök att få till lite Lodge-känsla med rostrött i sovrummet en gång i tiden...


En jul i varm allmoge-känsla, men redan när jag tog bort julen så fick jag en känsla av att nästa jul blir det nog något annat...
 
 
2018
 
 
 
Sedan julgardinerna togs ner så har det varit jeansblått och de vita gardinerna med paisleymönster.
 
 
Matgruppen är ju på väg ut nu, bara soffan blir kvar. Jag får snart den nya matgruppen på plats och det blir lite förändringar igen. Jag TROR att jag vet vilka gardiner och kuddar som ska fram. Det blir något av det som varit på plats tidigare. Men, med mig vet man aldrig, jag kanske hinner ändra mig... Resultatet får ni se när det är klart ;)
 
 
 
Maria
 

2 kommentarer:

 1. Oj, det var långt, men så kul att se dina förändringar genom åren i köket. Ska bli spännande att se när nya möblerna är på plats med.
  Ja, vi har flyttat till Spanien och bor nu här permanent. Har varit vår dröm länge och så föll en del bitar på plats och vi provar om vår dröm känns rätt. Och än så länge har den gjort det.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. Jisses vad roligt att se allt så där i en lång rad. Du har verkligen lagt ner energi på det där! Du har verkligen en fingertoppskänsla för inredning!

  Kram Lena

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Lämna gärna en hälsning så hittar jag tillbaka till dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...