tisdag 16 februari 2016

Om hälsa och att äta vegetariskt

Det där med hälsa...


Att mer och mer tänka på vad vi äter har blivit allt mer viktigt i vår familj. Förutom att välja ekologiskt och närproducerat så har vi också  mer och mer börjat äta vegetariskt. För ett år sedan valde Minstingen att äta enbart vegetariskt. I början lagade vi olika sorters maträtter och bytte ut kött/fisk/fågel mot annat vegetariskt alternativ. Så småningom gick vi för enkelhetens skull över till att laga någon vegetarisk middag till oss alla. Nu sedan en tid tillbaka så är nästa alla vardagsmiddagar vegetariska för hela familjen. Ibland känner vi "icke-vegetarianer" dock för fisk och kyckling även mitt i veckan och inte bara till helg, så då löser vi det på något vis. 
För Minstingens del handlar valet mycket om hänsyn till djuren (hon börjar dessutom gå över mer och mer åt veganhållet) och vi andra har minsann fått ganska många "föredrag" om hur köttindustrin går till ;) Men det handlar även om vår egen hälsa, vad vi stoppar i oss. Och jag kan nog faktiskt säga med handen på hjärtat att jag på flera sätt mår bättre av att äta mindre kött och mera vegetariskt istället. (Kanske gör mer regelbunden motion sitt till också, förstås) Men att ta steget fullt ut till att kalla mig vegetarian, nej det  kommer inte ske. Jag vill fortfarande kunna äta en  hemgjord burgare, en god fiskrätt m.m... 
Så måste jag slå ett slag för de där kokböckerna av Sara Ask och Lisa Bjärbo. Helt suveräna tycker jag, som inte kunde så mycket om vegetarisk kost tidigare. Inte visste vad vi behövde få i oss... De böckerna tillsammans med vårt besök hos Minstingens dietist har varit till stor hjälp. Jag är inte ett dugg sponsrad utan vill bara tipsa er andra om enkla kokböcker för vegetarisk mat, om ni är sugna på att testa. Vi har ätit många goda rätter lagade från deras böcker. Jag har precis nyligen köpt den nya boken, som i ser på bilderna. "Ännu mera vego". Den första heter bara "Mera vego". 


Tänker ni mycket på vad ni stoppar i er?



Maria 

6 kommentarer:

  1. Hej hej!
    Tack för tipsen..
    Någon vegetarian kommer jag aldrig heller att bli men däremot skulle jag som ni gärna vilja lära mig att laga mer vegetariskt eftersom det finns så otroligt mycket gott i grönsaks och bön-världen..
    å vilka underbara rosor du fick!
    Röda...som det ska vara till alla-hjärtans dags helgen...;)
    Kraaam Katarina

    SvaraRadera
  2. Så klokt!!
    Och jag håller med dig! Tänker också mycket på det och för in mer vegetariska rätter hemma.
    Känner som du att jag mår bättre av det, men precis som du vill jag inte ta bort det helt.
    För ibland vill jag ha kyckling eller något grillat tex.
    Men tycker det är intressant med en större variation i kosten som det vegetariska ger.
    Ska kolla in de böckerna.
    Tack för tipset!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  3. Nej, utan en grillad köttbit på sommaren då och då vill jag behålla, och fisk vill jag inte vara utan!!! Men precis som Ni så har jag gått över till att handla "nästan" helt ekologiskt, och närproducerat förstås! Känns gott i både kropp & knopp!
    Lägg gärna ut lite tips från Era middagar :)
    Kram från Kate

    SvaraRadera
  4. Jag har ju varit demivegetarian i över ett år nu och jag längtar inte efter rött kött. Fast utan fisk och kyckling vill jag inte leva tror jag. Kokboken ser riktigt inbjudande och spännande ut. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  5. Äter gärna ekologiskt och vegetariskt. Försöker köra lite LCHF-variant på vardagarna då jag mår bättre utan allt för mycket kolhydrater. Kram Sofia

    SvaraRadera
  6. Kött skulle jag kunna vara utan men kyckling vill jag gärna ha... Kul att ni hittat fina böcker med bra recept. Kram

    SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Lämna gärna en hälsning så hittar jag tillbaka till dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...