torsdag 28 maj 2015

Sten eller inte?Sten eller inte, ja det var frågan...


När vi ritade och byggde vårt hus, så funderade vi först på om vi skulle ha bänkskivor i sten.  Någon svart variant. Vi tänkte någon typ av granit. Svart. 
Men så var det några som sa att det var lite knepigt med bänkskivor i sten, för det var så lätt att man slog sönder glas. Speciellt foten på vinglas.  Vi som hade ett helt köksgolv i klinker visste ju av egen erfarenhet att sten och klinker är hårt, och visst... tappade man något glas i golvet så gick det ju självklart sönder....


Vi funderade ändå på att välja stenskivor, trots ”goda råd”.  När vi valde kökssnickerierna hos köksleverantören, så tittade vi på bänkskivor i sten. Men det visade sig att de skulle bli så otroligt dyra, eftersom vi hade specialbyggt en köksö också.
Om jag inte minns helt fel, så skulle bänkskivorna gå på lika mycket som kökssnickerierna. Just då tyckte vi inte att det var riktigt värt det, det fanns så mycket annat vi ville prioritera lite dyrare till köket. Vitvarorna till exempel.  Det blev alltså inga stenskivor.  Vi valde bänkskivor i högtryckslaminat, som ser ut som sten, istället och idag kan vi nog ångra det en aning.  Det hade varit riktigt snyggt med äkta sten och självaste bänkskivorna hade nog hållit sig snyggare än de vi har, som tyvärr fått någon liten repa på något ställe.  Vinglasen har ju däremot hållit ;)Vi har i alla fall äkta stenskivor, kalksten, som fönsterbänkar och de är vi riktigt nöjda med!  Och jag kan tänka mig att vi kommer byta ut bänkskivorna  också, om vi bor kvar här tillräckligt länge ;)


Gillar ni stenbänkar?Maria

10 kommentarer:

  1. Öländsk kalksten som fönsterbänkar är det här. : )

    SvaraRadera
  2. Stenskivor är så vackra! Men vi gjorde som ni när vi byggde 2009. Prioriterade inte de pengarna då. Vi har i alla fall fönsterbänkar i marmor. Dock är de ju rätt känsliga för fläckar.

    Kram Lena

    SvaraRadera
  3. Jag köper inte riktigt argumentet att man INTE bör köpa bänkskivor i sten därför att vinglasen lätt kan gå sönder.. :) Allt handlar ju om hur hårt man ställer ner saker på stenskivan. Då är det i så fall värre att ha en diskho i porslin, det kan verkligen lätt förstöra både glas och porslin.
    En bänkskiva i sten är förvisso mycket dyrare än skivor i trä eller laminat, men å andra sidan så får man ju en bänkskiva som håller i all evighet (i stort sett) och du slipper ju jobbet med att underhålla bänkskivan regelbundet (träskivor skall ju slipas och oljas t ex)
    Visst kan stenskivor vara känsliga för fläckar men det finns också bra knep för att få bort dem, eller undvika dem helt :)
    Allt är ju så klart en smaksak, och alla tycker vi olika, men jag hade lätt valt stenskivor :)

    Kram Jonna

    SvaraRadera
  4. Det är ju så snygg med stenskivor, men när man stod där och gjorde alla dessa val vid husbyggets start, så var det lätt att tycka att ngt blev lite väl dyrt, precis som du säger. Men som tur är går det mesta att rätta till i efterhand. :-) Jag kan tycka att vi också snålade in på ngt, så där kommer det att bli ändring framöver. :-) Kramizz o ha en jätteskön helg/Laila

    SvaraRadera
  5. God morgon!
    Köket ni har är verkligen fint..men jag förstår om ni ångrar er lite. Jag gillar bänkskivor i sten. Goda vänner till mej har det i svart..i sitt kök, och det är så snyggt!
    Ha en fortsatt härlig dag! Kram Annika

    SvaraRadera
  6. Visst är det snyggt med sten men som sagt är det jäkligt dyrt. Tur att man kan ändra sig senare om man skulle vilja.

    Snygg klänning du sytt!
    Ha en toppen helg!
    Kram Kia

    SvaraRadera
  7. Tycker ju om sten så absolut sten skiva :)
    Hoppas du får en underbar fredag
    KRAM

    SvaraRadera
  8. Jag har nyligen renoverat mitt kök och valde stenskiva i svart granit, det är det jag är mest nöjd med och har aldrig slagit sönder något glas ! Visst kostar det en del men är helt klart värt pengarna

    SvaraRadera
  9. GRYMT stort fint kök du har :) en annan sitter ju med litet landshövdingehus kök men man får göra det bästa av vad man har he he

    ha en kanonvecka

    LOVE Maria Inredning - it's Swedish for decor

    SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Lämna gärna en hälsning så hittar jag tillbaka till dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...