måndag 23 juni 2014

Midsommar i Dalarna

Midsommar firades "traditionsenligt" i Dalarna.


Med blomster i håret så klart! 
När barnen var små, firades alltid midsommarafton på svärföräldrarnas sommarställe. Sen när vi lämnade Dalarna för flytt till Uppland hittade vi goda vänner att "familjefira" tillsammans med under flera år. Tråkigt nog valde kompisparet att gå skilda vägar för några år sedan, vilket gjorde att vi började fira midsommar i Dalarna återigen. Men inte med hela familjen, eftersom de äldsta tjejerna börjat bli så stora ;)
I år såg det inte ut som att vi skulle komma iväg alls först, eftersom Minstingen inte ville följa med utan Mellantjejen och Mellantjejen skulle hitta på något med en kompis. Tvillingdöttrarna, ja de var så klart uppbokade på annat håll! Men så plötsligt så händer det! Alla vill fira midsommar i stugan! 

Så med lite fix och trix så befann vi oss på sommarstället allihop, hela familjen inklusive en pojkvän och två hundar. Härligt och mysigt!!! Midsommarlunch med sill, lax, snaps och allt det andra som hör till. 

Det hör också till att svärfar drar på sig "midsommartröjan" när midsommarstången är klädd och rest. Om jag inte minns fel, så har han fått den av en släkting i USA. Snygg, det tycker nog ingen att den är, men på ska den. Ivrigt påhejad av gänget i grannhusen ;) Sen ska han fotas vid midsommarstången, helst tillsammans med sina fina barn-barn. 
Om någon har tappat bort sin "kära gubbe", så kan man ge sig den på att han finns i "Farmors hus". En söt liten stuga som finns hos grannparet. Där samlas gubbarna gärna runt det runda lilla bordet. Lyfter man på duken, så finns där starkvaror på midsommar ;) Ja,vi har lite olika "traditioner" där på sommarstället. Hoppar grodor gör vi ju så klart också, men i år tror jag det hade kortats ner till enbart "Raketen"??? 


Kaffe med jordgubbstårta och trevligt snack med släktingar och bekanta i olika åldrar bjuds det också på. 


Det är väldigt vackert på svärföräldrarnas sommarställe (Mannen i mitt liv och hans båda systrar har varsin "sovstuga" till sina familjer där på gården) och det är roligt att fota där. På midsommaraftonens kväll fortsatte firandet för mig och Mannen i mitt liv, med grillning hos svägerskan och svågern. Också tradition. Mycket trevligt tillsammans med några andra par. Men kallt! Det var bara drygt tre grader när jag och Mannen i mitt liv tassade över gräsmattan till andra svägerskan och svågerns hus, som vi alltid lånar på midsommar, då de är på annat håll. Praktiskt att de där systrarna bor intill varann ;) 


Midsommardagen var en ganska slö dag. Mannen i mitt liv, Mellantjejen, tvilling2 och dennes pojkvän tog en tur med båten över på andra sidan sjön för att kolla in "city" ;) Det var tydligen ingen mysig tur, tyckte vissa. Det blåste och slog under båten. Enormt glad att jag inte var med! Usch, gillar inte att vara på vattnet om det inte är spegelblankt ;) Minstingen och Mellantjejen, de tog minsann ett bad i det 10-gradiga vattnet, de tokarna! Hu!!!!!Vi tog en liten biltur i hembygden på eftermiddagen, visade Tvilling2´s pojkvän lite olika saker runt om, och jag slås av all nostalgi som kommer till mig, när jag besöker hembygden. Alla platser med olika minnen från barn- och ungdomstiden. Och att det är så otroligt vackert! Vägarna är kantade av blå-lila-rosa lupiner nästan överallt. Hade glömt bort hur vackert det är på sommaren! 


Det blev en minnesvärd och mysig midsommar! Kanske var det både första och sista gången på länge, som alla döttrar var med? Man vet aldrig hur de vill göra året därpå ;) 


Maria

11 kommentarer:

 1. Vilka underbara bilder, och visst är det underbart att ungdomarna vill fira
  med oss.

  Trevlig kväll
  Kram Pia

  SvaraRadera
 2. Så härligt firande. Jag gillar midsommartröjan skarpt. Kram Anette

  SvaraRadera
 3. Alltså, jag dånar nästan så vackert och mysigt. Vilka fina bilder Maria och fin familj. Kraaaam Pia

  SvaraRadera
 4. Vilken mysig midsommar ni haft, roligt att läsa om vad ni gjort. Så vackert de bor!
  Kram vännen

  SvaraRadera
 5. Vilket härligt ställe, känns som ett ställe där allt bara är fridfullt och inga måsten finns runt en...
  Låter som ni har haft en mysig midsommar trots kylan...

  Ha en bra dag
  Kram Sandra

  SvaraRadera
 6. Vilka härliga miljöbilder! Och vilken rolig tröja din svärfar har. Kram Stina

  SvaraRadera
 7. Så mysigt att få fira med nära och kära, och att tjejerna kom med till slut!! Starkvaror under bordet... *skratt* ganska vanligt bland gubbarna tror jag!!
  Kallt ja, bara förnamnet. Cyklade 1 mil hem i +2 graders "värme"....
  Tisdagskram från Kate

  SvaraRadera
 8. Så härligt ni ser ut att ha haft det och så vackert.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 9. Men åh, vad mysigt. Midsommar i Dalarna, liksom! Kul med såna där "knäppa" traditioner. De bara måste finnas där. Även om ungarna försvinner iväg ett tag så kommer de säkert tillbaka om några år och vill fira tillsammans igen.

  Kram Lena

  SvaraRadera
 10. Vilken fin midsommar och vilken underbar plats att vistas på! Så vackert!

  SvaraRadera
 11. Men åh fina Dalarna!!!

  Hihi hur skön är inte Sverigetröjan!!! En sån skulle man kanske satsa på nästa år!
  Kram Malin

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Lämna gärna en hälsning så hittar jag tillbaka till dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...